Izvor: Mina | Srijeda, 14.04.2021.| 15:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Državni dug na kraju decembra iznosio 4,33 mlrd EUR - Do povećanja došlo zbog emitovanja obveznica

(Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Ukupan državni dug, bez depozita, na kraju decembra prošle godine iznosio je 4,33 mlrd EUR ili 103,28% bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Ukupan državni dug je sa depozitima iznosio 3,46 mlrd EUR ili 82,48% BDP-a.

- Spoljni dug je iznosio 3,84 mlrd EUR, odnosno 91,46% BDP-a, dok je unutrašnji bio 495,56 mil EUR, odnosno 11,82% BDP-a. Depoziti su na kraju prošle godine iznosili 872,43 mil EUR, uključujući 38,45 hiljada unci zlata, ili 20,81 odsto BDP-a - navodi se u izvještaju o državnom dugu objavljenom na sajtu Ministarstva.

Do povećanja državnog duga u četvrtom kvartalu prošle godine je, kako su objasnili, došlo prvenstveno usljed emitovanja obveznica.

Iz Ministarstva su dodali ad su na međunarodnom tržištu emitovane obveznice u iznosu od 750 mil EUR, sa rokom dospijeća od sedam godina i kamatnom stopom od 2,875% godišnje, što, prema njihovim riječima, predstavlja jedan od najpovoljnijih, do sada, obezbijeđenih uslova zaduženja putem euroobveznica.

- Osim toga, na povećanje duga u četvrtom kvartalu uticalo je i povlačenje kreditnih sredstava za potrebe realizacije infrastrukturnih projekata, u prvom redu, izgradnje prioritetne dionice Smokovac – Uvač - Mateševo, u iznosu od 13,46 miliona USD, odnosno 7,71 mil EUR - precizirali su iz Ministarstva.

Za realizaciju projekata u oblasti komunalnih djelatnosti, energetske efikasnosti, razvoja poljoprivrede, reforme poreske administracije, unapređenja putne infrastrukture i nabavku vojne opreme u četvrtom kvartalu povučeno je oko 15,29 mil EUR.

Iz Ministarstva su kazali da su u četvrtom kvartalu zaključeni kreditni aranžmani sa ino i domaćim kreditorima.

Kada su u pitanju strani kreditori, sa Evropskom komisijom (EK) je, u okviru programa makrofinansijke pomoći Crnoj Gori, zaključen kreditni aranžman u u iznosu od 60 mil EUR. Od toga je polovina iznosa povučena, dok se povlačenje ostataka od 30 miliona očekuje u toku ove godine.

Takođe, zaključen je kreditni aranžman sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (IBRD), u iznosu od 15 mil EUR, za realizaciju Programa integrisanog razvoja koridora rijeka Save i Drine uz korišćenje višefaznog programskog pristupa, kao i sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB), u iznosu od 40 mil EUR, kao podrška crnogorskim mikro, malim i srednjim preduzećima pogođenim pandemijom.

Sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) zaključen je kreditni aranžman u iznosu od 26 mil EUR za realizaciju dodatnog finansiranja Programa rekonstrukcije i unapređenja lokalnih puteva.

Kada su u pitanju domaći kreditori, aranžman u iznosu od 15 mil EUR u četvrtom kvartalu je zaključen sa Universal Capital bankom, u cilju obezbjeđivanja nedostajućih sredstava za finansiranje budžeta za prošlu godinu i stvaranja fiskalne rezerve za ovu.

Aranžmani su sklopljeni i sa Komercijalnom i Adriatic bankom, u iznosu od tri miliona, odnosno pet miliona EUR, u cilju obezbjeđivanja nedostajućih sredstava za finansiranje budžeta za prošlu godinu i stvaranja fiskalne rezerve.

Iz Ministarstva su naveli da je tokom četvrtog kvartala obavljena otplata državnog duga po osnovu glavnice, u ukupnom iznosu od 142,07 mil EUR, od čega se 118,33 miliona odnosilo na otplatu duga rezidentima, dok je otplata nerezidentima iznosila 23,74 miliona EUR.

- U istom periodu otplaćena je i kamata u iznosu od 33,26 mil EUR, od čega otplata domaće kamate iznosi 5,28 mil EUR, a ino kamate 27,98 mil EUR - zaključuje se u dokumentu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE