Izvor: Dan | Srijeda, 14.04.2021.| 15:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Tvrđava Besac u Virpazaru data u koncesiju na 30 godina - U restauraciju kulturnog dobra uloženo 900.000 EUR, data za 30.000

(Foto: Youtube/screenshot)
Vlada premijera Duška Markovića u septembru prošle godine dala je u koncesiju tvrđavu Besac u Virpazaru na period od 30 godina za 30.000 EUR privatnom konzorcijumu, iako je prethodno u revitalizaciju tog kulturnog dobra uloženo oko 900.000 eura. Novac za revitalizaciju tvrđave obezbijeđen je iz budžeta Ministarstva kulture, ali i preko projekata koje je finansirala Evropska unija i Svjetska banka. Jedini ponuđač za valorizaciju nepokretnog kulturnog dobra tvrđave Besac bio je konzorcijum Istra Besac, koji čine firme Istra group iz Bara i Kastel iz Podgorica.

Građanski aktivist Patricija Pobrić kazala je da je lokacija koja je renovirana za dobrobit lokalne zajednice za promociju kulture i specificnosti ovog kraja iz sredstava Svjetske banke i Evropske unije, prešla na 30 godina u ruke biznismenu koji će tu da napravi hotel.

-Znaju li donatori da su revitalizovali objekat za ovu namjenu? Ako ne znaju, mi ćemo ih o tome svakako obavijestiti - rekla je Pobrićeva.

Dodala je da je 2008. godine Vlada Crne Gore pokrenula Ljubljanski proces i stavila tvrđavu na Listu prioritetnih intervencija.

- Godine 2010. izrađen je biznis plan za rekonstrukciju i revitalizaciju lokacije, a zatim je 2011. godine Svjetska banka obezbijedila sredstva i financirala izradu glavnog projekta. Krenula je i izrada menadžment plana za tvrđavu Besac kroz projekat "Izrada menadžment planova sa odgovarajućom edukacijom" finansiran kroz ugovor sa EU–RCC. Uslijedila je rekonstrukcija u dvije faze, kroz dva IPA projekta, prva faza sama tvrđava, a druga struja i rasvjeta, odnosno uloženo je nešto oko 845.000 EUR (sa 70.000 eura bespovratnog novca Svjetske banke). Sve u svemu, velika investicija i za uobičajene aktivnosti za našu Vladu za svaku pohvalu - rekla je Pobrićeva.

Iz nacionalnog budžeta Ministarstvo kulture opredijelilo je 57.885 eura.

- Revitalizovana tvrđava Besac data je Kulturnom centru Bar na upravljanje. Zatim kreće 2020. godina, raspisuje se poziv i kako to uobičajeno biva samo se jedna firma prijavi i njoj se izda Odluka o dodjeli koncesije za valorizaciju nepokretnog kulturnog dobra tvrđava Besac za "objekat muzejskog karaktera sa ugostiteljskim sadržajima minimalne kategorizacije četiri zvezdice (4*), koji će se nalaziti u okviru bedema same tvrđave, dok se u dijelu zaštićene okoline planira gradnja privremenih objekta - glamping kapaciteta za smještaj minimalne kategorizacije 4*. Koncesija je za 1.000 eura godišnje na 30 godina - kazala je Pobrićeva.

Dodala je da od nove Vlade, premijera Zdravka Krivokapića, zahtijeva da se svi koncesioni ugovori ove vrste preispitaju.

- Koncesione ugovore treba preispitati i to hitno, prije nego što počnu intervencije koje neće imati u vidu bilo kakvu zaštitu kulturnog dobra, i to uključuje i Mamulu gdje se konzervatorski uslovi, zaštita životne sredine ili bilo što drugo ne poštuje. Vrijeme je da stanemo svakim svojim bićem u zaštitu našeg kulturnog nasleđa, i stavimo ogroman pritisak na ove nove kako ne bi nastavili staru praksu - zaključila je Pobrićeva.

Najavljivali benefite za lokalnu zajednicu

Radovi na realizaciji prve faze restauracije tvrđave Besac trajali su oko devet mjeseci. Taj projekat je uspješno završen 2013. godine. U okviru dodijeljenih sredstava realizovano je sprovođenje konzervatorskih mjera na utvrđenju, objektu kasarne, bedemima i pristupnom putu. Mediji su ranije objavili da je projekat restauracije tvrđave Besac od početka njegove implementacije imao za cilj uključivanje lokalne zajednice, kako u samu restauraciju, tako i u definisanje buduće održive namjene kulturnog dobra.

- Njegova uspješna implementacija, koja je realizovana u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori, između ostalog podrazumijevala je i evidentiranje održivih benefita lokalne zajednice koja je, kao jedan od glavnih konzumenata restauriranog kulturnog dobra, posredstvom otvaranja novih radnih mjesta, ali i ubiranja prihoda od turističkih posjeta ovom izuzetno atraktivnom lokalitetu, bila uključena u sve aktivnosti koje su se odnosile na njegovo upravljanje i valorzaciju - objavio je u septembru 2015. godine portal Analitika.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE