NavMenu

Uskoro zajednički granični prelaz Crne Gore i Srbije u Bijelom Polju

Izvor: eKapija Srijeda, 14.04.2021. 10:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Evgeny Bakharev/shutterstock.com)Ilustracija
U narednih nekoliko mjeseci, Crna Gora i Srbija će u Bijelom Polju imati zajednički granični prelaz, rekao je ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić nakon susreta sa srpskim ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislavom Momirovićem.

- Po pitanju željezničke infrastrukture imaćemo zajedničke radove i projekte, a u narednih par mjeseci ćemo u Bijelom Polju imati i zajednički granični prelaz. Ukidaju se duple granice, što će smanjiti sve carinske administrativne procedure - rekao je Bojanić.

Podsjetimo, o uspostavljanju kontrola na jednom mjestu, na graničnom prelazu Dobrakovo - Gostun, koji je glavni prelaz između Srbije i Crne Gore a lociran je na TEN-T-ovom jezgru same mreže, Bojanić je juče razgovarao i sa direktorom Stalnog sekretarijata transportne zajednice Matejom Zakonjšekom.

Kako je navedeno, sporazumi koji propisuju regulativu vezano za granične prelaze moraju ići uporedo sa infrastrukturnim unapređenjima. Crna Gora i Srbija su potpisale ugovor 2011, ali se taj ugovor, usljed nedostatka adekvatnih kapaciteta, još uvijek ne sprovodi. Kada se dođe do zajedničkog rješenja, građani će imati priliku da uživaju benefite zajedničkog željezničkog graničnog prelaza u Bijelom Polju.

Na sastanku dvojice ministara bilo je riječi o najvažnijim aspektima saradnje u oblasti infrastrukturnih projekata, željezničkog i avio saobraćaja.

Bojanić i Momirović su prvobitno razgovarali o toku projekta izgradnje autoputa E-763 Požega-Boljare, koji od izuzetnog značaja za razvijanje putne komunikacije i dalje povezivanje regiona.

S tim u vezi, ministar Bojanić informisao je ministra Momirovića o trenutnom statusu aktivnosti i planovima na projektu sa crnogorske strane do granice kod Boljara.

- Projekat Beograd - Južni Jadran od izuzetne je važnosti za obje države, jer ne samo da predstavlja vezu između Srbije i Crne Gore, već i u širem kontekstu povezaće Rumuniju, Srbiju, Crnu Goru i Italiju - zaključili su ministri tokom sastanka.

Bojanić je istakao da crnogorska strana za cilj ima da se što prije nastave planirane aktivnosti na izgradnji auto-puta između Crne Gore i Srbije, a na sastanku je dogovoreno da se već u maju ove godine potpiše sporazum o formiranju zajedničkih timova koji će raditi na definisanju kontaktnih tačaka budućeg auto-puta kod Boljara.

Kada je riječ o saradnji u aviosaobraćaju, ministar Bojanić je napomenuo da će Crna Gora povodom slučaja nacionalne avio kompanije Montenegro Airlines uprkos prethodnim problemima, riješiti sve zaostale finansijske obaveze, dodavši da uskoro počinju letovi nove nacionalne avio kompanije, koji se na relaciji između Crne Gore i Srbije očekuju u junu ove godine


- Nova avio kompanija ToMontenegro radi na tome da što pre uspostavimo vazdušni saobraćaj Podgorica-Beograd i Tivat-Beograd, jer svakako su se te dvije destinacije pokazale kao ekonomski najisplativije i najkorisnije po pitanju ekonomske saradnje i protoka ljudi a naročito su važne za turističku privredu Crne Gore - istakao je Bojanić.

Ministar Momirović je istakao da je od brojnih državnih investicija u Srbiji u domenu željezničke infrastrukture, putnog, vodnog i aviosaobraćaja, jedan od ključnih onaj koji će da spoji Beograd i Podgoricu na auto-putu Miloš Veliki.

- Sada izvodimo radove na dionici od Čačka do Požege a vrlo brzo se spremamo da potpišemo komercionalni ugovor za dio puta od Požege preko Arilja, Ivanjice, Duge Poljane do Boljara. To je dionica od 107 kilometara, za nas jako značajna i strateški važna, jer ukoliko mi povežemo i približimo Srbiju i Crnu Goru, Beograd sa Barom, mi potpuno podižemo ekonomske perspektive građana naše dvije države - rekao je Momirović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.