NavMenu

Promet na berzi deset puta manji u odnosu na prošlu nedelju - Realizovano 37 transakcija

Izvor: Mina Nedjelja, 11.04.2021. 19:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: SergeyP/shutterstock.com)Ilustracija
Blagi rast indeksa i pad prometa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je Međunarodni monetarni fond (MMF) prognozirao da će crnogorska ekonomija u ovoj godini ojačati devet odsto.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, ojačao je 0,6 odsto na 751,43 poena, a MONEX takođe blago na 10.925,83 boda.

Promet, realizovan kroz 37 transakcija, iznosio je 88,05 hiljada EUR i bio je deset puta manji od prošlosedmičnog. Najveći udio u prometu imale su akcije Jugopetrola, koje su na sedmičnom nivou oslabile skoro tri odsto na 9,42 EUR.

Gubile su i dionice Crnogorskog Telekoma, 2,4 odsto na 1,23 EUR. Rasle su akcije Elektroprivrede 4,2 odsto na 3,2 EUR i Crnogorskog elektroprenosnog sistema 2,5 odsto na 74 centa.

Ove sedmice je predsjednik Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović, podnio Vrhovnom državnom tužilaštvu krivične prijave protiv više osoba, koje su, kako tvrdi, oštetile budžet Crne Gore za 16,94 mil EUR.

Đukanović je, u ime EPCG, podnio krivične prijave protiv bivšeg premijera Duška Markovića, bivše ministarke ekonomije Dragice Sekulić i bivšeg predsjednika Odbora direktora EPCG, Đoka Krivokapića.

Krivična prijava je podnijeta i protiv vlasnika kompanije Uniprom, Veselina Pejovića, bivšeg izvršnog direktora EPCG, Igora Noveljića, nekadašnjih članova Odbora direktora elektroenergetske kompanije Ranka Milovića, Samira Hodžića, Vladana Radulovića, Srđana Spaića, Miloša Konatara i Nikole Vujovića, kao i izvršnog direktora Fonda za zaštitu životne sredine, Jovana Martinovića.

Na Montenegroberzi je ove sedmice trgovano i akcijama Hotelske grupe Budvanska rivijera, Sveti Stefan hotela i Mehanizacije i programata, koje su u petak koštale 5,5 EUR, odnosno 2,44 EUR i dva EUR.

Dionice Luke Kotor i Poslovno logističkog centra Morača koštale su 4,36 EUR, odnosno tri EUR, a Republičkog zavoda za urbanizam i projektovanje i Port of Adrije 40 centi, odnosno 9,8 centi.

MMF je ove sedmice objavio da očekuje da će crnogorska ekonomija u ovoj godini ojačati devet odsto, a u narednoj 5,5 odsto.

Ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, smatra da je MMF novim prognozama pokazao da vjeruje u put Vlade, kao i da su procjene rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) i prihoda u sektoru turizma, koje je dala ta međunarodna institucija, na identičnom nivou sa crnogorskim projekcijama.

On je saopštio i da je Vlada prolongirala rok za povlačenje kreditnih sredstava za završetak prve dionice auto-puta, koji je isticao sredinom naredne sedmice. Na taj način je izbjegnut veliki trošak iz budžeta ili novo zaduženje, od oko 128 mil EUR.

Krajem radne sedmice objavljena je informacija da je na konkurse za zapošljavanje u avio-kompaniji ToMontenegro stiglo preko 500 prijava za više od 50 radnih mjesta. Konkursi za više radnih pozicija u avio-kompaniji raspisani su 2. aprila i bili su otvoreni tri dana.

Početkom sedmice je iz ToMontenegra saopšteno da je Air Montenegro novi naziv brenda pod kojim će letjeti njegovi avioni.


- Postoji mnogo faktora koji utiču na kreiranje uspješnog brenda. Najvažniji od svih je pružanje kvalitetne usluge, ali značajnu ulogu igraju i ime i logo po kojim se kompanija prepoznaje. To potvrđuje i podatak da je stiglo preko 500 predloga za novi naziv i logo - rekli su iz ToMontenegra.

Ta avio-kompanija osnovana je krajem prošle godine, nakon čega je izabrala rukovodstvo, kupila dva aviona i najavila da će s letovima početi na ljeto.

Sedmicu je obilježila i informacija da Sekretarijat Energetske zajednice (EZ) ne može da produži period rada Termoelektrane (TE) Pljevlja u opt-out režimu, koji podrazumijeva izuzeće od usklađenosti sa graničnim vrijednostima emisija, nakon što je to postrojenje iskoristilo 20 hiljada radnih sati.

Iz Sekretarijata EZ su kazali da je broj radnih sati za rad u tom režimu definisan Direktivom o velikim postrojenjima za sagorijevanje i odgovarajućom odlukom Savjeta ministara.

- Bilo kakvu promjenu mogao je odobriti samo Savjet ministara, na osnovu predloga Evropske komisije (EK). Sekretarijat ne može da produži period opt-out režima rada. S obzirom na potvrdu da pravila o radu u tom režimu nijesu poštovana, Sekretarijat trenutno priprema postupke za rješavanje sporova protiv Crne Gore - rekli su iz Sekretarijata EZ.

TE Pljevlja je krajem prošle godine iskoristila 20 hiljada radnih sati u opt-out režimu, koje je trebalo da potroši u periodu od 2018. godine do kraja 2023, nakon čega je trebalo da pristupi procesu ekološke rekonstrukcije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Energija, Finansije

Rok za prijave za Solari 5000 produžen do kraja marta

Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja javnosti rok za prijavu za projekat Solari 5000+ produžila do 31. marta, a do sada je za ovaj projekat pristiglo 565 prijava od građana i privrede. To su Vijestima zvanično kazali iz državne energetske kompanije. Solari 5000+ najavljen je krajem 2022. godine, vrijedan je 70 mil EUR, a kroz njega je planirano ugrađivanje solarnih panela ukupne snage 70 megavata (MW) na domaćinstvima,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.