NavMenu

Sporazumno raskinut ugovor o koncesiji za izgradnju male hidroelektrane Bare Kraljske

Izvor: eKapija Petak, 09.04.2021. 12:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: iLUXimage/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada Crne Gore je na poslednjoj sjednici usvojila informaciju o raskidu ugovora o koncesiji sa preduzećem PM Hydro za izgradnju male hidroelektrane Bare Kraljske, na dijelu vodotoka Vranještica.

- Vlada je prihvatila sporazum o raskidu Ugovora o koncesiji, koji je usaglašen sa koncesionarem, privrednim društvom PM Hydro doo. Nakon raskida Ugovora o koncesiji, u skladu sa ovim sporazumom, obje ugovorne strane će u skladu sa zakonom koji reguliše upis nepokretnosti izvršiti brisanje zabilježbe ugovora o koncesiji na relevantnim nepokretnostima - saopšteno je iz Vlade.

Ugovorne strane se, pored ostalog, izričito odriču svih eventualnih međusobnih potraživanja koja su nastala, ili koja mogu nastati, u vezi sa ugovorom, uključujući i potraživanja po osnovu naknade štete, kako stvarne štete tako i izgubljene dobiti.

Iz Vlade podsjećaju da je preduzeće PM Hydro iz Podgorice 2014. godine podnijelo zahtjev za izdavanje energetske dozvole za izgradnju energetskog objekta za proizvodnju električne energije instalisane snage do 1 MW. Zahtjevom je zatraženo izdavanje energetske dozvole za izgradnju male hidroelektrane Bare Kraljske na dijelu vodotoka Vranještica, instalisane snage 995 kW i procjenjene godišnje proizvodnje 3,35 GWh.

Ministarstvo ekonomije donijelo je 2017. godine rješenje kojim je ovom preduzeću izdata energetska dozvola za izgradnju male hidroelektrane na dijelu vodotoka Vranještica, između kota 1150 mnm (kota gornje vode) i 1058 mnm (kota donje vode), na KO Kraljske bare, Opština Kolašin.

- Kako je u periodu važenja energetske dozvole ovo preduzeće obezbijedilo UTU Vlada je 2019. donijela odluku o davanju koncesije za izgradnju male hidroelektrane Bare Kraljske. Zaključenjem ugovora o koncesiji na koncesionara je prenijeto pravo korišćenja hidroenergetskog potencijala vodotoka Vranještica za proizvodnju električne energije u maloj hidroelektrani - objašnjeno je iz Vlade.


Realizacija ugovora o koncesiji je podjeljena u tri faze faze, pri čemu je prva faza podrazumijevala izradu tehničke dokumentacije u roku od 12 mjeseci. rugom fazom u trajanju od 24 mjeseca bila je predviđenja izgradnja samog postrojenja, dok se treća faza odnosila na tehno-ekonomsko korišćenje vodnog potencijala za proizvodnju električne energije u mHE i trebalo je da traje 27 godina.

- Rokovi prve faze kao i početak perioda koncesije je započet danom zaključenja ugovora o koncesiji, čime je koncesionar bio u obavezi da u roku od 12 mjeseci, obezbijedi dobijanje građevinske dozvole za predmetnu mHE. Međutim, krajnji rok za dobijanje građevinske dozvole istekao je 25. novembra 2020. U cilju rješavanja navedenog problema Ministarstvo kapitalnih investiicija je iniciralo aktivnosti u pravcu raskida ugovora o koncesiji što je u konačnom rezultiralo postizanjem dogovora o sporazumnom raskidu ovog ugovora - zaključuju iz Vlade.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije, Turizam, sport, kultura

Boravišna taksa biće veća, više novca će dobiti NTO

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera formiralo je radnu grupu za izradu nacrta izmjena i dopuna Zakona o boravišnoj taksi, kojim će se povećati iznos ove naknade koja ulazi u cijenu smještaja za turiste i na novi način definisati raspodjela tog prihoda između opštinskih turističkih organizacije, Nacionalne turističke organizacije i opštinskih i državnog budžeta. To je saopšteno iz ovog resora na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.