NavMenu

Sekretarijat Energetske zajednice ne može da produži rad TE Pljevlja - Rekonstrukcija postrojenja neizbježna

Izvor: Mina Srijeda, 07.04.2021. 15:51
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/OPIS Zagreb)
Sekretarijat Energetske zajednice (EZ) ne može da produži period rada Termoelektrane (TE) Pljevlja u opt-out režimu, koji podrazumijeva izuzeće od usklađenosti sa graničnim vrijednostima emisija, nakon što je to postrojenje iskoristilo 20.000 radnih sati.

Iz Sekretarijata EZ su agenciji Mina-business kazali da je broj radnih sati za rad u tom režimu definisan Direktivom o velikim postrojenjima za sagorijevanje i odgovarajućom odlukom Savjeta ministara.

- Bilo kakvu promjenu mogao je odobriti samo Savjet ministara, na osnovu predloga Evropske komisije (EK). Sekretarijat ne može da produži period opt-out režima rada. S obzirom na potvrdu da pravila o radu u tom režimu nijesu poštovana, Sekretarijat trenutno priprema postupke za rješavanje sporova protiv Crne Gore - kazali su iz Sekretarijata EZ.

TE Pljevlja je krajem prošle godine iskoristila 20 hiljada radnih sati u opt-out režimu, koje je trebalo da potroši u periodu od 2018. godine do kraja 2023, a nakon toga da pristupi procesu ekološke rekonstrukcije. Za tih 20.000 radnih sati, TE je bila izuzeta od obaveze usklađenosti sa graničnim vrijednostima emisija.

U Sekretarijatu su smatrali da će TE Pljevlja kraj rada u opt-out režimu dostići do kraja prošle godine.

Ugovorne strane je trebalo da dostave podatke o velikim postrojenjima, uključujući broj radnih sati, do 31. marta, na osnovu kojih Sekretarijat dalje odlučuje o akcijama koje će biti preduzete.


Iz Sekretarijata su napomenuli da po isteku 20 hiljada sati postrojenje može da ostane u pogonu samo ako ispunjava stroge standarde Direktive o industrijskim emisijama.

- Da bi se postigao taj cilj, rekonstrukcija postrojenja je neizbježna - zaključili su iz Sekretarijata EZ.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija ranije je saopšteno da njihovi predstavnici pregovaraju sa EZ o dobijanju dodatnih radnih sati za TE Pljevlja. Oni su ranije kazali da crnogorska strana u pregovorima ima olakšavajuće okolnosti, kao što je pandemija koronavirusa, koja je u prošloj godini otežala uslove za izvođenje radova ekološke rekonstrukcije.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.