NavMenu

Pandemija koronavirusa uticala na poslovanje državnih hotelskih preduzeća

Izvor: Dan Ponedjeljak, 05.04.2021. 15:32
Komentari
Podeli
Budva (Foto: Marija Kambić)Budva
Državna turistička preduzeća lane su poslovala sa minusom zbog posljedica pandemije virusa korona i činjenice da turističke sezone nije ni bilo. Najveći minus od turističkih preduzeća imala je Budvanska rivijera, dok je jedino preduzeće koje je završilo sa plusom Sveti Stefan hoteli. To društvo je nastalo izdvajanjem iz Budvanske rivijere.

Prema finansijskom izvještaju Budvanske rivijere, to preduzeće je lani imalo minus od 9,15 mil EUR, dok je 2019. godinu završilo sa plusom od 1,13 miliona.

Prihodi Budvanske rivijere lani su iznosili dva i po miliona, dok su u 2019. godini bili skoro 20 mil EUR. Rashodi preduzeća su iznosili 6,7 miliona, što je 4,4 miliona manje nego u 2019. godini. Prethodna Vlada je ovu firmu planirala da privatizuje, zbog čega je i izdvojila Sveti Stefan hotele u posebno preduzeće.

Sveti Stefan hoteli su lani imali dobit u poslovanju od 507 hiljada eura. Prihodi preduzeća koje ima istu vlasničku strukturu kao i Budvanska rivijera lani su iznosili 978 hiljada eura, što je skoro tri puta više nego u 2019. godini, dok su rashodi iznosili 293 hiljade eura.

Institut Simo Milošević je lani prihodovao 3,8 miliona, što je tri puta manje nego 2019. godine kada su prihodovali 11,5 mil EUR. Rashodi preduzeća su iznosili skoro pet miliona, što je za preko osam miliona manje nego 2019. godine. To je dovelo do minusa od 6,9 miliona eura, koji su ipak manji nego 2019. godine kada je gubitak Instituta iznosio 8,1 mil EUR.


Institut Simo Milošević je više puta bio u planu privatizacije, nekoliko puta je i raspisivan tender, dostavljane ponude, ali do privatizacije nije došlo. Poslednji put je ponudu za većinski paket akcija dostavila češka firma Filibert i crnogorska Vila Oliva. Oni su za većinski paket akcija ponudili 10 miliona. Vlasnik Vila Oliva je Žarko Rakčević, koji je vlasnik četvrtine akcija Instituta.

Pregovori sa Rakčevićem i Česima su dugo vođeni, ali kao i u prethodnim slučajevima nije došlo do dogovora, pa je i taj tender za prodaju akcija propao.

Ugostitelji i hotelijeri traže od Vlade da formira radnu grupu koja će spasiti ovu turističku sezonu, s obzirom na to da je zbog prošle izgubljeno preko 800 miliona eura.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Energija, Finansije

Rok za prijave za Solari 5000 produžen do kraja marta

Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja javnosti rok za prijavu za projekat Solari 5000+ produžila do 31. marta, a do sada je za ovaj projekat pristiglo 565 prijava od građana i privrede. To su Vijestima zvanično kazali iz državne energetske kompanije. Solari 5000+ najavljen je krajem 2022. godine, vrijedan je 70 mil EUR, a kroz njega je planirano ugrađivanje solarnih panela ukupne snage 70 megavata (MW) na domaćinstvima,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.