NavMenu

Tokom 2020. godine 80% privrednika zabilježilo pad prihoda - Neophodno pronaći model za generisanje povećane potrošnje u cilju oporavka ekonomije

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 05.04.2021. 08:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Stock-Asso/shutterstock.com)Ilustracija
Privredna komore Crne Gore pripremila je kvalitetne analize ekonomskih prilika koje su od primarnog značaja za poslovanje privrede, saopšteno je na sjednici Upravnog odbora.

Kako je saopšteno iz PKCG, na tematskoj sjednici prezentovane su komorske analize koje se odnose na poslovanje crnogorske privrede tokom pandemije Covid-19, te posebni dokumenti koji tretiraju sivu ekonomiju i poresko opterećenje troškova rada.

Prema riječima potpredsjednice Privredne komore Nine Drakić, analiza poslovanja crnogorske privrede tokom pandemije, pored makroekonomskih podataka uključila je i istraživanje sprovedeno među privrednicima.

- Velika većina privrednika, njih 81%, istakla je da su tokom 2020. godine zabilježili pad prihoda - navela je Drakić.

Iz Komore ističu da su preporuke iz analize da se revidira i proširi spisak ugroženih djelatnosti, nastavi subvencionisanje zarada, poveća limit državne pomoći, privrednim subjektima koji zakupljuju prostore od privatnih lica obezbijede subvencije od 10 eura po m2, umanje naknade za nacionalne parkove, za zakupe prostora na graničnim prelazima, naknade za lučke usluge, naknade komunalnim preduzećim koje plaćaju RAE, sagledaju mogućnost osnivanja Garantnog fonda, te obezbijede povoljne kreditne linije kod IRF-a i poslovnih banaka za likvidnost i obrtna sredstva.

- Neophodno je uvesti apsolutni moratorijum na kredite cjelokupnoj privredi do 30.06.2022. godine. Takođe, ukoliko ne dođemo do brzih kredita za likvidnost dobar dio privrede će imati značajne probleme - kazao je predsjednik Komore Vlastimir Golubović.

Visoko poresko opterećenje troškova rada 64% anketiranih privrednika je navelo kao glavno ograničenje u poslovanju, dok 43% ističe visoke poreze i dažbine na državnom/lokalnom nivou.

Lokalnim samoupravama je preporučeno da oslobode privredne subjekte obaveze plaćanja poreza na nepokretnosti i dijela opštinskih taksi u periodu zabranjene ili ograničenja obavljanja djelatnosti.

- Nedopustivo je da fabrike za proizvodnju hrane u ovim okolnostima plaćaju porez na nepokretnosti po stopi od jedan odsto, kao što je u Nikšiću - ocijenio je Đorđije Goranović, iz MI Goranović.

Takođe, privrednici traže da se realizuju dugoročne mjere iz trećeg paketa koje imaju razvojni karakter a oni oslobode obaveze plaćanja poreza na dobit u slučaju reinvestiranja.

- Privreda se mora relaksirati poreskih obaveza kako bi se ta sredstva reinvestirala, a što bi doprinijelo razvoju crnogorske ekonomije - naveo je Predrag Perković iz Crnogorskog Telekoma.

On je istakao važnost što skorijeg formiranja digitalne koalicije kao nosioca digitalne transformacije društva, kao i uspostavljanja Naučno-tehnološkog parka koji će doprinijeti razvoju ICT sektora.

Žarko Burić iz preduzeća Normal Company smatra da će ovu godinu obilježiti veći pad u građevinarstvu nego prethodne tokom koje su završavani ranije započeti projekti. Pozvao je da se umanje porezi za hotele od četiri i pet zvjezdica koji su povećani u Podgorici tokom pandemije.

Najčešći pokretači sive ekonomije su visoki porezi i parafiskalni nameti, kazao je direktor Sektora za analize i istraživanja Miljan Šestović, prezentujući analizu koja se odnosila na sivu ekonomiju i poresko opterećenje troškova rada. On je naveo da, posmatrajući istraživanja, siva ekonomija čini 30% BDP-a u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini, te da je zastupljena u više sektora i na tržištu rada.


- Smanjenje fiskalnih opterećenja po osnovu rada je impuls za prelazak iz neformalnog u formalno poslovanje. Neophodno je intenzivirati aktivnosti u borbi protiv sive ekonomije, što je preduslov proširenja poreske osnovice i povećanja poreskih prihoda - rekao je Šestović, dodajući da je potrebno jačati kapacitete inspekcijskih organa i aktivno raditi na unapređenju tzv. "poreskog morala" u društvu.

Predsjednik Skupštine Privredne komore Vojo Banović ocijenio je tokom diskusije dugoročno štetnim da se dobit državnih kompanija uplaćuje u budžet Crne Gore.

- To donosi samo kratkoročne koristi državi, a na duži rok štete, jer će se to odraziti na smanjenje investicionih aktivnosti kompanija - kazao je Banović, što je potencirao i Vojin Žugić iz kompanije Stadion d.o.o.

Ocijenjeno je da se mora naći model za generisanje povećane potrošnje u cilju oporavka ekonomije, dok će najavljeno povećanje akciza na alkoholna pića i sokove dovesti do njenog smanjenja uz rizik od rasta sive ekonomije.

- Privrednici traže da se planski i ubrzano pristupi masovnoj imunizaciji stanovništva, jasno i na vrijeme definišu rokovi za otvaranje granica i uslovi za ulazak turista, te da budu uključeni i pruže doprinos donosiocima odluka prilikom donošenja epidemioloških mjera - zaključuje se u saopštenju PKCG.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.