NavMenu

Montenegro Airlines u blokadi 100 dana zbog duga 20 mil EUR

Izvor: bankar.me Nedjelja, 04.04.2021. 12:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: eKapija)Ilustracija
Računi avio-kompanije Montenegro Airlines (MA) nalaze se u blokadi oko 100 dana zbog duga od ukupno 20.096.325 EUR, što se može vidjeti u podacima Centralne banke (CBCG).

Samo mjesec ranije dug MA iznosio je 19.819.388 EUR, odnosno za 30 dana dugovanja su uvećana za oko 237 hiljada EUR. Račun MA je blokirala Poreska uprava 24. decembra prošle godine, kada je naplatila 3,2 mil EUR, od ukupno 15,2 miliona, koliko im avio-prevoznik duguje. Od tada se dug nacionalnog avio-prevoznika samo uvećavao, dok je blokada računa produžavana. Sa druge strane, nova vlast je odlučila da osnuje novu državnu avio-kompaniju ToMontenegro.

Dan je krajem januara ove godine pisao da menadžment MA pokušava da pronađe način da ponovo leti, kako ne bi izgubio licence i slotove. U tome im je potrebna pomoć Vlade, ali ne novčana, već pomoć u vidu skidanja blokade računa od državnih uprava i preduzeća. Osim Poreske uprave, u red za naplatu od MA stali su i Aerodromi Crne Gore, kojima prevoznik duguje preko 25 mil EUR. Oni su preko izvršitelja početkom godine pokušali da naplate milion eura. Povjerioci, međutim, teško da mogu naplatiti dug, jer MA nema sredstava na svom računu, dok MA ne može poletjeti sve dok povjerioci ne skinu blokadu sa računa.

Uprava prihoda Crne Gore, odnosno nekadašnja Poreska uprava, još nije zaprimila finansijske iskaze kompanije Montenegro Airlines za prošlu godinu, iako su oni trebado da budu dostavljeni do kraja prošlog mjeseca. Prema ranijim finansijskim izvještajima, na kraju 2019. godine MA je imala stalnu imovinu vrijednu 25.740.246 eura i te godine plaćala je 373 zaposlena.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nova sezona, stari problemi: Fali sezonaca, inspektora, granične policije, parking prostora, boljih saobraćajnica

Nedostatak sezonske radne snage, autobuskog prevoza sa podgoričkog aerodroma od centra Glavnog grada, neriješeno pitanje buke i čistoće, loša saobraćajna povezanost, saobraćajne gužve i gužve na graničnim prelazima, nedovoljan broj službenika granične policije na primorja, nemogućnost strancima da plate parking mjesta SMS-om, neadekvatan inspekcijski nadzor, izostanaka organizovane pripravnosti pojedinih domova zdravlja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.