NavMenu

Plantaže prošle godine prihodovale 13 mil EUR manje od standarda - Gubitak ruskog tržišta smanjio prodaju za 15 miliona

Izvor: eKapija Subota, 20.03.2021. 12:18
Komentari
Podeli
(Foto: Jelena Đelić)
Plantaže su u prošloj godini prihodovale 13 mil EUR manje od kompanijskog standarda u uslovima normalnog poslovanja i rada, usljed uticaja koronakrize, ali su ostvarile dobre proizvodne rezultate, saopšteno je iz Odbora direktora kompanije.

Kako je navedeno, gubitak ruskog tržišta, u protekle četiri godine, smanjio prodaju oko 15 mil EUR.

- Stoga, ne čudi da je iznos obaveza, kako onih koje su dospjele tako i onih koje dospijevaju, znatno porastao, uzimajući u obzir da je proizvodna prošla godina u cjelosti kompletirana. S tim u vezi, jasno je da je najveći dio obaveza morao nastati iz nužnosti održavanja poslovnog kontinuiteta i kvalitetne osnove za nastavak budućeg proizvodno-prodajnog programa - navodi se u saopštenju.

Kompanija je, dodaju, neposredno prije početka koronavirusa, slijedeći svoj dugoročno odgovoran odnos prema svojoj državi, prevremeno uplatila 3,5 mil EUR poreza i doprinosa i bila na takozvanoj bijeloj listi.

- Njene obaveze su nastajale paralelno sa djelovanjem pandemije, odnosno rapidnom padu prodaje. Aktuelni dug prema dobavljačima je u iznosu od 5,8 mil EUR, koji i dalje daju robu vjerujući u ovu kompaniju, zatim prema državi u vidu poreza i doprinosa od 4,9 mil EUR i ostale obaveze iznose 1,7 mil EUR - stoji u saopštenju Plantaža.

Sve to skupa, ističu, odgovara približno padu prodaje u prethodnoj godini. Uprkos tome, zaposlenima su isplaćene januarske plate, bez poreza i doprinosa.

- Kompanija ima u narednih osam godina kreditne obaveze od 21,4 miliona ili 2,6 miliona godišnje. U tom periodu, kamate iznose 2,2 mil EUR ili 275.000 EUR na godišnjem nivou - navodi se u saopštenju.

Uprkos krizi, iz kompanije Plantaže navode da su u prošloj godini ostvarili veoma dobre proizvodne rezultate, posebno u domenu primarne proizvodnje. Ostvareni rezultati su proizašli iz enormnih napora zaposlenih, tako da se dejstvo virusa nije posebno osjetilo u ovoj oblasti.

- Posmatrano po grupama proizvoda, u prošloj godini je proizvedeno 14,4 miliona kilograma vinskog grožđa što je na nivou od 96% iz 2019. godine, 1,59 miliona kilograma stonog grožđa što je gotovo 100% veća realizacija nego 2019, zatim 91 tona pastrmke što je 13,2 odsto više u odnosu na uporedni period. Takođe, proizvedeno je 9,22 miliona litara vina što je na nivou od 96,3% u odnosu na 2019. godinu i isflaširano 8,96 miliona proizvoda što je na nivou od 59% - navode iz kompanije.

Iz Plantaža ističu da su pripreme za proizvodnu tekuću godinu počele u novembru prethodne, te je do sada kompletirana rezidba vinograda i u procesu smo intenzivne primjene đubrenja i zaštite.

- Za pravovremeno kompletiranje operacija đubrenja i zaštite potrebno je obezbijediti novac za plaćanje dospjelih i novonastalih obaveza, nakon čega će uslijediti i isporuka preparata za uspješno kompletiranje ovih operacija u skladu sa definisanih agrorokovima - kažu iz Plantaža.

Iz kompanije ističu da su aktuelni problemi veoma značajni, ali ne takvi da upućuju na stečaj, što se čuje od nekih interesnih grupa.

- Sa zalihama vina od 20 miliona litara, u koje je već ugrađeno preko 80% troškova, može se ponuditi tržišna vrijednost od 35 do 38 mil EUR. Ove zalihe su, između ostalog, veoma važne za tržišnu sigurnost i održavanje konkurentske prednosti kompanije - navode.

Sa preko deset miliona čokota, 2,3 hiljade hektara vinograda, razvojem maslinarstva, sopstvenim institutom, znanjem i iskustvom zaposlenih, Plantaže imaju potencijal za savladavanje svih problema, uz uslov da tržište "normalno" funkcioniše.

- Prodajno tržište je pokretač reprodukcije svakog preduzeća, pa i naše kompanije. Dokazali smo da imamo široki, konkurentan i od potrošača uvažavan asortiman, prepoznatljiv na svim meridijanima - navodi se u saopštenju.


Plantaže su globalna tržišna, evropska i svjetska kompanija, koja izvozi u preko 40 zemalja svijeta, dodaju.

- Osvojili smo na stotine medalja na najprestižnijim takmičenjima vina, i na gotovo svim kontinentima. Više od 80% proizvoda "popije" stranac. Plantaže su visoko vrijedan crnogorski brend, koji će se sigurno održati, iako je dejstvom koronavirusa kompanija ugrožena čak i više od turističke privrede - navodi se u saopštenju.

S druge strane, sa vrijednošću prodaje od 33 mil EUR, koliko je bila u prosjeku nekoliko godina prije dejstva virusa, Plantaže mogu da servisiraju svoje obaveze i ostvaruju profit.

- Za rješavanja situacije je potrebno reagovati što prije, uz već izraženo razumijevanje poslovnih partnera i zaposlenih kompanije. Smatramo da je održavanje proizvodne baze u godinama krize osnovni cilj, te je pred nama težak i odgovoran zadatak za uspješno okončanje još jedne proizvodne godine. Najavljivani iznos od pet miliona EUR, u vidu odgovarajuće državne pomoći, znatno će uticati na tekuću likvidnost kompanije, posebno do prvih ovogodišnjih konzumnih proizvoda - upozoravaju iz Plantaža

Podsjetili su da nijesu bili korisnik državne pomoći.

- Dodatna sredstva za rješavnje likvidnosti u tekućoj godini su nužna, kako kroz državnu pomoć tako i odobravanje dodatnih kreditnih sredstava za servisiranje svih nužnih i prijeko potrebnih obaveza. Kroz program rada već smo redukovali znatan dio troškova, koji se odnosi na zarade zaposlenih, kao i ostale obaveze koje nijesu od bitnog značaja za održavanje kompanijskog poslovanja - rekli su iz kompanije.

- U skladu sa tim, očekujemo da će se naći brza rješenja po pitanju finansijske konsolidacije, uz napomenu da kompanija intenzivno radi na plasmanu proizvoda, bez obzira na sve poznate teškoće u ovoj oblasti biznisa - zaključuje se u saopštenju Odbora direktora Plantaža.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.