NavMenu

NVO Green Home traži napuštanje ideje o eksploataciji ugljovodonika iz crnogorskog podmorja i raskid koncesije

Izvor: Mina Petak, 19.03.2021. 10:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dabarti CGI/shutterstock.com)Ilustracija
Nevladina organizacija (NVO) Green Home pozvala je Ministarstvo kapitalnih investicija da raskine ugovor sa koncesionarima i napusti ideju eksploatacije ugljovodonika iz podmorja Crne Gore.

- Green Home se, u saradnji sa organizacijama civilnog društva, odaziva na organizovanje sastanka u Ministarstvu. I dok smo u načelu saglasni da ekonomija i ekologija moraju ići zajedno, smatramo da u Crnoj Gori eksploatacija ugljovodonika iz podmorja u 21. vijeku i ekološkoj državi ne mogu - navodi se u saopštenju.

U toj NVO smatraju da je prethodna Vlada napravila licemjeran potez potpisavši ugovore sa italijansko – ruskim konzorcijumom Eni i Novatek i grčkom kompanijom Energean Oil and Gas za otvaranje mogućih prvih eksploatacija u crnogorskom teritorijalno moru i to počevši od godine kada se 200 zemalja obavezalo Sporazumom o klimi da napuštaju postepeno korišćenje fosilnih izvora, a koji je potpisala i Crna Gora.

- Ovi ugovori glase na 30 i više godina tako da je jasna namjera iscrpljivanja fosilnih resursa bez obzira na evropski put smanjena emisija gasova staklene baste na minimum do 2050. godine - dodaje se u saopštenju.

Iz Green Home su kazali da je kompanija Eni, prema podacima sa njene zvanične stranice, u periodu ograničenog rada zbog pandemije koronavirusa, imala 11,68 hiljada barela naftnih ispusta, od kojih je 14 posljedica operacija bušenja, bez sprovedene sanacije za 6,59 hiljada barela nafte.

- Da Crna Gora nema kapacitete, ni ljudstvo, poruka je koju nijesu samo uputili građani i nevladine organizacije, već se o tome ozbiljno raspravljalo u Evropskom parlamentu (EP) - navodi se u saopštenju.

Iz te NVO su podsjetili da je novoizabrana Vlada Hrvatske 2016. godine, nakon preuzimanja mandata, svega poslije mjesec raskinula pet ugovora o koncesijama za istraživanje nafte i gasa iz podmorja, napuštajući tender nad 13 blokova za istražne radnje i usmjeravajući dalji razvoj na nautički i druge vrste turizma.

Isto je uradila i Vlada Francuske koja je 8. aprila 2016. godine proglasila moratorijum na istraživanje nafte i gasa na cijelom Mediteranu, kao korak prema napuštanju fosilnih goriva i razvoju niskokarbonskog društva.

U Green Home-u tvrde da je procenat neto profita ili dobiti od proizvedene količine nafte i gasa ništa, jer može da varira od nula EUR do milijardu, dok je naftna industrija zbog koronvirusa i pada potražnje na tržištu u nikad većoj krizi i ogromnim skladištenim količinama.

- Dakle, ono što možemo da kvantifikujemo je da ćemo 23 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) iz turizma i godišnji prihod od 800 miliona EUR, sa tendencijom rasta na 31 odsto BDP do 2025. godine, da ugrozimo, a u slučaju akcidenata trajno devastiramo - navodi se u saopštenju.


Planirani operativni blokovi za naftu se nalaze na samo tri kilometra udaljenosti od obale, a tu su i tankeri, pomoćni brodovi, podzemni gasovodi i naftovodi u mogućoj dužini i više od 100 kilometara.

- Ko bi želio plivati, šetati ili odmarati se u jednom ovakvom industrijskom i nezdravom ambijentu. Sve naftne platforme u Jadranu su postavljene 70-ih godina dok svijest o životnoj sredini nije bila razvijena i nema opravdanja za otvaranje novih - poručili su iz te NVO.

Oni tvrde da nova Vlada treba da je svjesna da Crna Gora nema niti ljudske kapacitete niti opremu plovila za nadzor i kontrolu naftnih i gasnih operacija.

- Prepušta nas na volju investitoru koja bilježi brojne hazarde i koruptivne radnje. Samo u 2016. godini je uhapšeno šest radnika Eni-a u regionu Bazilikata u Italiji, optuženih za švercovanje industrijskog otpada sa platformi - kazali su iz Green Home.

U toj NVO su kazali da žele da vjeruju da nova Vlada nema namjeru da ulazi u realizaciju ugovora sa kompromitovanim partnerom.

- Evropskim zelenim planom za Zapadni Balkan su predviđena investiciona sredstva u iznosu od devet milijardi EUR, što je za Crnu Goru idealna zelena razvojna šansa, zbog čega i Ministarstvo i Vlada treba da se okrene razvijanju projekata koji podržavaju zelenu ekonomiju - zaključili su iz te NVO.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Ellena group želi oporavak Boke i otvaranje hotela Plaža

Kompanija Ellena group iz Herceg Novog, koja je početkom aprila postala vlasnik 33% akcija u Vektra Boki, uputila je zahtjev stečajnom sudiji u Vektri Montenego (koja ima 59% akcija u Vektra Boki) Draganu Vukčeviću i stečajnom upravniku Radojici Grbi za sazivanje vanredne Skupštine akcionara "Vektra Boke". To je "Vijestima" kazao vlasnik Ellena group Danilo Matijašević. Teme vanredne Skupštine akcionara bile bi imenovanje novog upravnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.