NavMenu

Školski brod "Jadran" uskoro će morati na novi remont - Ministarstvo odbrane najavilo provjeru prethodnih radova na jedrenjaku

Izvor: Vijesti Četvrtak, 18.03.2021. 14:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Paulo Miguel Costa/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarstvo odbrane preispitaće rad članova Nadzornog odbora koji je formiran za praćenje i prijem radova prilikom generalnog remonta školskog broda Mornarice VCG, jedrenjaka "Jadran" u Bijeloj, koji je obavljen od jeseni 2013. do proljeća 2017. godine.

Potvrđeno je to Vijestima u resoru koji vodi ministarka Olivera Injac uz napomenu da je tada dio radova vrijednih ukupno oko 1,7 mil EUR, na brodu koji je ponos Mornarice VCG, obavljen vrlo nekvalitetno, a neki novougrađeni sistemi nisu nikada ni profunkcionisali kako treba.

To se u prvm redu odnosi na novougrađeni sistem kimatizacije broda koji nikada nije proradio kako je planirano i projektovano, odnosno na ugrađene novoizrađene drvene elemente snasti "Jadrana" koje je tada napravila jedna hrvatska firma iz Bakra.

Skupo plaćeni drveni nastavci jarbola i kosnika, odnosno križevi na jarbolima pokazali su se mnogo nekvalitetnijima od narudžbom specifikovanih, a urađeni su od smrekovog drveta koje je još bilo prilično zeleno i nije dovoljno "odležalo", pa su ubrzo po ugradnji evidentirane deformacije, pukotine i čak truljenja na djelovima novougrađenih drvenih elemenata snasti.

Iako je su od generalnog remonta broda prošle tek nepune četiri godine, snast jedrenjaka MCG je u tako lošem stanju da "Jadran" trenutno nije sposoban da sigurno jedri bez opasnosti da će pod naprezanjem od podignutih jedara i vjetra u njima, neki od drvenih elemenata snasti pući i možda se srušiti na palubu.

Iz Ministarstva su Vijestima rekli da je taj resor sa tadašnjim Jadranskim brodogradlištem Bijela zaključilo ugovor 29. januara 2013. godine, o izvršenju usluge remonta i dokovanja školskog broda "Jadran" prema prihvaćenoj tehničkoj specifikaciji.

- Ugovor je završen 29. novembra 2017. godine sačinjavanjem Zapisnika o prijemu remontnih radova, u kojem su navedeni svi nedostaci uočeni tokom primopredaje. Za praćenje i realizaciju ugovorenih radova . oformljen je Nadzorni organ od strane Ministarstva odbrane. Tokom realizacije ugovora, ugovorena tehnička specifikacija imala je više zaključenih anexa i sedam Sporazuma- kazali su iz Ministarstva.

Zbog neispunjavanja ugovorenih obaveza u dijelu roka izvršenja usluge i kvaliteta izvršenih radova, Ministarstvo odbrane je kako navode, 15.decembra 2015. godine, pred Privrednim sudom u Podgorici prijavilo potraživanje u iznosu od 221.174,25 EUR na ime izrade novih elemenata drvenih snasti i na ime penala iznos od 92.628,57 EUR.

- Presudom Vrhovnog suda Crne Gore dana 10. oktobra 2019. godine, ovaj postupak je okončan, tako što je đelimično usvojen tužbeni zahtjev u dijelu potraživanja zbog kašnjenja završetka remonta, dok je kao neosnovan odbijen tužbeni zahtjev u dijelu izrade novih elemenata snasti. U svakom slučaju, Ministarstvo će ispitati rad Nadzornog organa i pozvati na odgovornost lica koja su učestvovala u ovom projektu -- kazali su Vijestima iz resora ministarke Injac.

Nezvanično, firma iz Hrvatske koja je angažovana za izradu novih drvenih elementa snasti za "Jadran", osnovana je malo prije tendera za remont tog broda kojeg je raspisalo crnogorsko Ministarstvo, a koje je tada vodila ministarka Milica Pejanović-Đurišić (DPS), te se ugasila odmah poslije "obavljenog posla" na školskom brodu MVCG.

Iz resora koji sada vodi ministarka Injac Vijestima su kazali da je Ministarstvo, nakon završenog dokovanja i remonta školskog broda "Jadran" u Jadranskom brodogradilištu Bijela, "uočilo određene nedostatke", koje se odnose na neispravnost rada novougrađenog sistema klimatizacije, a koje je izvođač radova trebao da otkloni u garantnom roku, shodno zaključenom ugovoru.

- Obzirom da do otklanjanja nedostataka nije došlo, Ministarstvo je 2018. godine pokrenulo sudski postupak pred Privrednim sudom u Podgorici prema preduzeću Jadransko brodogradilište Bijela, koji je u toku – istakli su iz Ministarstva. Jadransko brodogradilište u međuvremenu je inače, otišlo u stečaj, pa su izgledi Ministarstva da od te firme naplati štetu za nefunkcionalan klimatizacioni sistem na "Jadranu" skoro nikakvi.

Inače, tokom remonta u Bijeloj, komadant "Jadrana" bio je tadašnji poručnik bojnog broda Goran Pajović koji je sada u činu kapetana fregate, na dužnosti zamjenika komandanta Mornarice VCG. Dok su još u Bijeloj trajali remontni radovi na brodu kojim je komandovao, Pajović je skoro godinu bio odsutan sa "Jadrana" jer je upućen na stručno usavršavanje u Veliku Britaniju, a što je izuzetno neoubičajeno da se dešava sa komandantom, tokom tako bitnih zahvata na brodu kojim on komanduje. Većinu radova na brodu u tehničkom smislu, tada su nadgledali i kontrolisali mornaričko-tehnički pukovnik Ljubomir Bojović ispred Ministarstva i mornaričko-tehnički potpukovnik Sead Cvrk iz Komande Mornarice, a koji su u međuvremenu obojica penzionisani.

Osim problema koji su sada najuočljiviji sa drvenim elementima snasti i nefukcionalnom klimatizacijom broda, na "Jadranu" je tada napravljeno još propusta, pa je tako brod dobio novu propelersku osovinu koja je većeg promjera od stare, ali je greška primjećena tek kada je nova propelerska ošovina isporučena i stigla na ugradnju. Umjesto da se ona vrati isporučiocu i obradi na strugovima do potrebnog manjeg promjera, primijenjen je potpuno neprimjeren postupak bušenja i širenja tzv.statvene cijevi na krmi broda kroz koju prolazi propelerska osovina, čime je sama krmena statva kao dio od presudne važnosti za čvrstoću brodske konstrukcije krmenog dijela broda, oslabljena. To se kansije reflektovalo i na smanjene parametre manevarskih karakteristika broda jer je upravo zbog brušenja i širenja statvene cijevi, sada propisan znatno manji dozvoljeni otklona kormila prilikom vožnje broda na motor maksimalnim režimom obrtaja, kako se ne bi prekoračili limiti mehaničkog naprezanja na statvenoj cijevi i time došlo do eventualnog pucanja krmene statve broda.


Iz Ministarstva odbrane su potvrdili Vijestima da će školksi brod "Jadran" uskoro ponovno na veći remont i uobičajeno dokovanje broda. Za sada je neizvjesno gde će taj posao biti obavljen, ali je sigurno da će se to raditi u inostranstvu.

- Imajući u vidu predviđenu dinamiku dokovanja brodova, kao i činjenicu da država ne raspolaže sa dokovskim kapacitetima gđe bi se mogli dokovati i remontovati brodovi dimenzija i deplasmana kao što je školski brod "Jadran", MO je uputilo pismo namjere sa tehničkom specifikacijom prema više zemalja, koje raspolažu potrebnim kapacitetima za obavljanje ove vrste poslova. Tehnička specifikacija, pored osnovnih dokovskih radova, obuhvata i značajne remontne usluge među kojima su nabavka i ugradnja brodskog sistema klimatizacije, nabavka i ugradnja brodskih rashladnih komora, zamjenu neispravnih komunikacionih i navigacionih uređaja i sistema itd. Nakon utvrđivanja optimalnog rješenja za remont i dokovanje školskog broda "Jadran" i izbora ponuđača, javnost će biti blagovremeno obaviještena - kazali su u Ministarstvu.

Prema nezvaničnim informacijama, najviše izgleda da dobije posao dokovanja i remonta "Jadrana" ima Turska koja sa Crnom Gorom ima odličnu saradnju u domenu odbrane a ta država je već ranije i obezbjedila novčanu i tehničku podršku Crnoj Gori kroz više projekata za opremanje jedinica VCG.

Šta je sve urađeno tokom generalnog remonta

Tokom generalnog remonta u Bojeloj, "Jadran" je u potpunosti "ogoljen" i rastavljen bukvalno do golog trupa broda. Na jedrenjaku su zamijenjeni dotrajali limovi na broskom koritu, ugrađen je novi glavni pogonski morot "Caterpillar" snage 650 konja, dva nova pomoćna motora- elektroagregataa istog proizvožađača snage po 100 i jedan snage 70 kilovata, novi četvorokraki umjesto dotadašnjeg dvokrakog propelera, razne nove pumpe, te potpuno nove instalacija vode, struje i komprimovanog zraka. Ugrađen je i novi sistem za klimatizaciju unutrašnjih prostorija broda, nova kuhinja, novi desalinizator koji će na dan može od morske da napravi 10,5 tona pitke vode, potpuno nove instalacije morske i slatke vode, glavna razvodna ploča električne energije, novi sanitarni čvorovi, kao i nova moderna kontrolna soba strojarnice, a obnovljen je i enterijer mornarskih prostora 1 i 2 – glavnih smještajnih prostorije na brodu. Pored radnika Jadranskog brodogradilišta, ogroman posao na "Jadranu" tada je obavila i sama posada broda. Iako za to posebno nenagrađeni, mornari, podoficiri i oficiri sa "Jadrana" svojim su radnim angažovanjem tokom remonta u Bijeloj, napravili državi uštedu od oko 200.000 eura, pa su za taj novac na "Jadranu" tada završeni i još neki, prvobitnim remontni iskazom, neplanirani radovi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.