NavMenu

Pješčani sati cure još jednom svjetskom resursu - pijesku

Izvor: Tanjug Utorak, 09.03.2021. 08:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bogdanhoda/shutterstock.com)Ilustracija
Jedna od svjetskih sirovina koja se najviše troši posle vode i svakodnevnih egzistencijalnih potrepština za život klizi nam iz ruku, upozoravaju naučnici i tvrde da bi pijesak mogao da postane deficitaran resurs zbog velike potražnje.

- Mi samo mislimo da pijeska ima svuda. Nikada nismo pomislili da možemo da ostanemo bez pijeska, a to je počelo da se dešava na nekim mjestima - rekao je naučnik za klimu iz Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP), Paskal Peduci, na vebinaru koji je organizovala Čatam Haus (Chatham House) tink-tenk organizacija.

On je napomenuo da je riječ o projekciji šta bi moglo da se dogodi u narednoj deceniji ili otprilike u tom vremenskom periodu, ističući da ćemo, ako ne gledamo unaprijed i ne predviđamo stvari, imati ogromne probleme sa snabdijevanjem pijeskom, ali i sa planiranjem zemljišta, prenosi CNBC.

Peduci, koji je direktor UNEP-ovog Data informativnog centra o globalnim resursima sa sjedištem u Ženevi, uporedio je svjetsko upravljanje pijeskom sa "slonom u staklarskoj radnji".

- Da li je vrijeme za paniku? Pa, to sigurno neće pomoći, ali vrijeme je da sagledamo i promijenimo našu percepciju o pijesku - rekao je on.

Prema riječima Peducija, potrošnja pijeska može se mjeriti samo indirektno kroz "vrlo, vrlo dobru" korelaciju između upotrebe pijeska i cementa.

UN procjenjuju da se godišnje proizvede 4,1 milijardi tona cementa, u čemu prednjači Kina koja, kada je pijesak u pitanju, učestvuje sa skoro 60 procenata u današnjem građevinskom bumu.

Statistika pokazuje da je za proizvodnju jedne tone cementa potrebno deset tona pijeska. To znači da, samo za gradnju, svijet godišnje potroši otprilike 40 do 50 milijardi tona pijeska. Ta količina je dovoljna da se izgradi zid visok 27 metara koji bi svake godine obavio planetu.

Globalna stopa potrošnje pijeska se utrostručila tokom poslednje dvije decenije, djelimično zbog rasta urbanizacije i industrijalizacije i daleko premašuje brzinu kojom se pesak prirodno nadoknađuje atmosferskim dejstvom vjetra i vode na stijene.

UNEP je ranije upozoravao na uspon "pješčane mafije", navodeći da je poznato da takve grupe, sastavljene od građevinara, trgovaca i biznismena, djeluju u zemljama kao što su Kambodža, Vijetnam, Kenija i Sijera Leone, navodi CNBC.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.