NavMenu

Naše oči mogu pokazati rane znakove Alcahjmerove i Parkinsonove bolesti

Izvor: Klix Četvrtak, 04.03.2021. 13:48
Komentari
Podeli
(Foto: StockLite/shutterstock.com)
Promjene na mrežnjači oka mogu nagovijestiti Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest, a The Washington Post kaže da bi doktori na osnovu pregleda očne jabučice mogli procijeniti budući rizik od neurodegenerativne bolesti.

Nova istraživanja pokazuju da mrežnjača, koja se u toku embrionalnog razvoja otkači od mozga, sadrži slojeve neurona koji mogu imati neurodegenerativne bolesti identično kao neuroni koji se nalaze unutar lobanje. Upravo ih njihova vidljivost, jer se nalaze izvan lobanje, čini pogodnijim za rano otkrivanje ovih oblika bolesti.

- Rano otkrivanje je "sveti gral" - rekao je Ron Petersen, direktor Mayo centra za istraživanje Alchajmerove bolesti za The Washington Post.

U trenutku kad se pacijent žali na probleme s pamćenjem ili drhtanje, mehanizam neurodegenerativne bolesti djelovao je vjerovatno godinama ili decenijama. Kad pacijenti počnu osjećati utjecaj neurodegenerativne bolesti na njihov svakodnevni život, skoro je kasno za liječenje.

Ranije uočavanje znakova upozorenja neurodegenerativnih bolesti moglo bi dati pacijentima više vremena za planiranje budućnosti - bilo da se radi o planiranju njege, provođenju više vremena s porodicom itd.


Istraživači su pronašli nekoliko načina "pregleda" oka kojima se može utvrditi postojanje bolesti. Od fotografisanja krvnih žila oka kamerom sa visokom rezolucijom pa do tehnike koja koristi proteinske šejkove začinjene kurkumom koja se, kad se unese u organizam, lijepi za proteine koji se mogu zateći kod Alchajmerove bolesti.

Dugoročno, istraživači se nadaju da bi sposobnost uočavanja promjena na mozgu, prije nego što simptomi počnu, mogla na kraju dovesti do tretmana uspješnijih u usporavanju ili zaustavljanju napretka Parkinsonove i Alchajmerove bolesti, jer trenutno takvi tretmani ne postoje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.