NavMenu

Igalo bi končano moglo da dobije osnovnu školu - Traži se najpogodnija lokacija za gradnju, vrijednost investicije do 4 mil EUR

Izvor: eKapija Utorak, 02.03.2021. 15:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock.com)Ilustracija
Igalo bi u narednom periodu konačno moglo da dobije osnovnu školu, pošto je formirana radna grupa čiji je zadatak da utvrdi da li postoje prostorni, geodetski, građevinski i drugi preduslovi za izgradnju osnovne škole u Igalu.

Kako je istakao predsjednik Opštine Stevan Katić tokom prvog sastanka radne grupe, ovo su prvi ozbiljni koraci u procesu rješavanja ovog pitanja.

Na sastanku je razgovarano o načinu rješavanja ovog gorućeg problema, mogućim lokacijama nove škole i vrstama radova koje bi ono iziskivalo.

- Drago mi je što se po prvi put na jedan ovako ozbiljan način pristupilo rješavanju gradnje škole u Igalu. Danas je prezentovano nekoliko mogućih lokacija koje su u vlasništvu države, Instituta Dr Simo Milošević i Opštine. Imajući na umu da je za takvu vrstu obrazovne ustanove po standardima i pravilnicima neophodna parcela od minimum 10.000 m2, postoji veliki broj ograničenja kada su u pitanju te lokacije. Svakako, zadatak radne grupe je da u narednom periodu utvrdi i kaže koja je to najbolja lokacija od svih ponuđenih - kazao je predsjednik Katić, te pojasnio da bi za neke od njih bilo potrebno sprovesti i postupak eksproprijacije, kako bi bila obezbijeđena potrebna kvadratura objekta i pratećih sadržaja.

Prema njegovim riječima, u rješavanje ovog problema će se uključiti i Ministarstvo finansija, kako bi bile date određene smjernice u realizaciji ovog projekta.

Nakon održanog sastanka, članovi radne grupe su izašli na teren i obišli moguće lokacije za izgradnju nove škole. Za sada, kao najizglednije ocijenjene su dvije lokacije: dječije odjeljenje Instituta Dr Simo Milošević, u čijem nastavu već pohađa područno odjeljenje OŠ Dašo Pavičić, kao i lokacija u Ribarskoj ulici - nekadašnji Bokin kamp, i za njih bi trebalo izvršiti prenamjenu zemljišta. Predmet razgovora bilo je još nekoliko lokacija u Igalu, za koje bi bilo potrebno izvršiti dokup.

Katić je istakao da je potignuta saglasnost da projekat izgradnje škole bude sastavni dio kapitalnog budžeta za 2021. godinu, koji Vlada Crne Gore mora usvojiti do kraja marta. Prema sadašnjim procjenama, izgradnja nove škole koštala bi između 3,5 i 4 mil EUR.

U sastavu ove radne grupe su po tri predstavnika državnih i opštinskih organa: Vesna Krivokapić iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, Aleksandar Ašanin, državni sekretar Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, v.d. direktora Uprave javnih radova Boro Lučić, potpredsjednica Opštine Herceg Novi Vesna Samardžić, predsjednik lokalnog parlamenta Nikola Samardžić, sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo i Jelena Poledica iz Direkcije za imovinu i zastupanje.

Iz Opštine podsjećaju da je ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić posjetila je Opštinu Herceg Novi krajem prošle godine, gdje je sa rukovodstvom lokalne samouprave razgovarala o svim hroničnim problemima grada, dok se kao primarni izdvojio onaj koji se tiče izgradnje škole u Igalu. Nakon toga je uslijedila intenzivnija komunikacija lokalnog i državnog nivoa, a što je za posljedicu imalo formiranje radne grupe, odnosno Komisije za ostvarivanje uvida u ispunjenost propisanih uslova za izgradnju osnovne škole u Igalu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Skoro 3 mil EUR za nabavku i ugradnju opreme za rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva-Bečići

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za nabavku i ugradnju opreme radi rekonstrukcije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva Bečići. Vrijednost nabavke je 2,47 mil EUR bez, odnosno blizu 3 miliona sa PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 13. maja do 10 sati. Minimalni rok izvršenja ugovora je 90 dana od dana kada Korisnik obezbijedi uslove za početak ugradnje opreme, a maksimalni rok izvršenja ugovora je 160

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.