NavMenu

U Crnu Goru stiglo još 5.000 vakcina Sputnjik V

Izvor: eKapija Petak, 26.02.2021. 08:18
Komentari
Podeli
(Foto: Gov.me/B. Ćupić)
U Crnu Goru juče je stigao prvi kontingent od 5.000 vakica protiv COVID-19, ruskog proizvođača Sputnjik, čime je počela isporuka ukupno 50.000 vakcina ovog proizvođača, koje do kraja prvog kvartala ove godine treba da stignu u našu zemlju.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović istakla je da je nabavka i isporuka prvih pet od ukupno 50.000 vakcina Sputnjik V, koliko je planirano da stigne u Crnu Goru do kraja marta, kao i još 50.000 koje treba da budu dopremljene u našu zemlju do kraja drugog kvartala, rezultat bilateralnih pregovora Ministarstva zdravlja, odnosno Vlade Crne Gore, sa stručnim timom koji su činili kompetentni predstavnici ruske vlade i proizvođača vakcina.

Ona je istakla da je, zahvaljujući naporima i direktnim pregovorima dvije vlade, koji su, iako su trajali samo dva mjeseca, bili izuzetno konstruktivni i učinkoviti, prva tranša vakcina Sputnjik V stigla u Crnu Goru.

Ministarka zdravlja je još jednom iskazala veliku zahvalnost i poštovanje ruskoj Vladi na razumijevanju, spremnosti i doprinosu da vakcine što prije dođu u Crnu Goru.

- Želim da istaknem i poseban doprinos dr Sergeja Boljevića, zahvaljujući čijem učešću i pregovorima je Crna Gora rekordno brzo dobila vakcine - naglasila je ministarka Borovinić Bojović.

Podsjetila da donacija 30.000 kineskih vakcina kreće iz Pekinga 27. februara, kao i da su u toku pregovori za 150.000 doza kineske vakcine Sinofarm, 150.000 doza Fajzer vakcina, kao i 84.000 doza Astra Zeneke.

Ruski ambasador u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov kazao je da se dolaskom vakcina u Crnu Goru pojavila nada za povratak normalnom životu, jer je, kako je naglasio, masovna imunizacija stanovništva glavni preduslov za oporavak svjetske i nacionalnih privreda, pogođenih od posledica pandemije.

- Vakcina Sputnjik V je bezbjedna i efikasna, njeni proizvođači oslonili su se na iskustvo i dugu tradiciju napredne ruske nauke. Uvjeren sam da će ruska vakcina pomoći da se spasu hiljade života stanovnika Crne Gore, sa kojom imamo davne istorijske, kulturne i duhovne veze - istakao je ambasador Maslenikov.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.