NavMenu

Pandemija koronavirusa negativno uticala na poslovanje Crnogorskog Telekoma - Kompanija prošle godine ostvarila neto dobit od 1,16 mil EUR

Izvor: eKapija Srijeda, 24.02.2021. 09:31
Komentari
Podeli
(Foto: Google Earth/Printscreen)
Neto dobit Crnogorskog Telekom u 2020. godini iznosila je 1,16 mil EUR, što je za 3,13 miliona manje u poređenju sa istim periodom u 2019. godini, saopšteno je iz kompanije. Kako su dodali, pandemija koronavirusa značajno se odrazila na postignute finansijske rezultate.

Kako navode iz kompanije, prošlu godinu, koja je bila izazovna kako u ekonomskom, tako i u poslovnom smislu, obilježili su posebna briga za korisnike i zaposlene, uspješno održavanje kontinuiteta u poslovanju, podrška partnerima iz javnog i privatnog sektora, kao i brojne donatorske i humanitarne aktivnosti.

- U 2020, uprkos brojnim izazovima u svakodnevnom poslovanju, Telekom je značajan dio svojih aktivnosti posvetio unapređenju zadovoljstva korisnika, kako bi opravdao njihovo povjerenje - navodi se u saopštenju.

Iz kompanije ističu da je Telekom u 2020. uspio ostati tržišni lider u ukupnom broju postpejd korisnika i u biznis i u rezidencijalnom segmentu, kao i lider u segmentu mobilnog interneta.

- Istovremeno, istraživanje zadovoljstva korisnika koje se kontinuirano realizuje u cijeloj Deutsche Telekom Grupi, koristeći isti set parametara i kriterijuma u svim kompanijama unutar grupe, pokazalo je da su korisnici Crnogorskog Telekoma posebno zadovoljni fiksnim uslugama, naročito brzinom interneta - dodaju.

Istraživanje takođe ističe njihovo zadovoljstvo stabilnošću i brzinom mobilnog interneta, a korisnici Telekoma imaju i snažniji osjećaj da se vodi računa o njihovim potrebama.

Međutim, epidemija koronavirusa imala je značajan negativan uticaj na poslovanje Telekoma, posebno tokom ljetnih mjeseci.

- Operativna dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), isključujući posebne uticaje i nakon najma, iznosila je 26,2 mil EUR, što je 10% manje u odnosu na uporedni period iz prošle godine. Pad prihoda od 7,1 miliona (8,8%) u značajnoj mjeri uslovljen je slabom odnosno gotovo nepostojećom turističkom sezonom, što se ogleda u padu prihoda od veleprodaje od 29% u poređenju sa prethodnom godinom, kao i za 20% nižim prihodima u pripejdu, i nižim prihodima u ICT-u i segmentu fiksne telefonije - rekla je Dina Cibulskaja, izvršna direktorka Crnogorskog Telekoma.

Prema njenim riječima, prethodna godina bila je neuobičajena za sve nas, ali najteži zadatak pred kompanije u Crnoj Gori postavljen je u martu, početkom epidemije.

- Tada smo morali da balansiramo između održavanja stabilnog poslovanja u vanrednim okolnostima, i odgovornosti prema zajednici i korisnicima sa kojima te okolnosti dijelimo. Kako bismo im boravak u karantinu tokom prvog talasa epidemije učinili što lakšim i prijatnijim, i omogućili im da što prije organizuju posao i učenje od kuće, našim korisnicima Extra TV-a besplatno smo otključali TV sadržaj. Za korisnike Extra TV koji nemaju fiksni internet Telekoma omogućili smo besplatnu aktivaciju 100 GB interneta. Takođe, korisnicima na optici značajno smo povećali brzinu prenosa podataka, neophodnu za rad i učenje od kuće - kazala je Cibulskaja.

Kako je istakla, pandemija nije spriječila kompaniju da kupcima ponudi ono što se od njih očekuje i u regularnim okolnostima - inovativne i visokokvalitetne proizvode i usluge.

- Rezidencijalnim korisnicima ponudili smo najinovativniji i jedinstveni koncept na našem tržištu - unaprijeđenu Magentu 1, s dodacima koji ističu njenu već prepoznatu porodičnu dimenziju: osiguranje stana, pomoć na putu, aplikaciju Safe Kids, koje aktiviraju bez dodatnih troškova. Za poslovne korisnike razvili smo Cloud Call Center kao profesionalno rješenje call centra za mala i srednja preduzeća, Cumulus, aplikaciju za digitalno računovodstvo, i Folder X, za upravljanje digitalnim dokumentima i arhivom. Na kraju, iskoristili smo 2020. da razvijemo i predstavimo moderno kompletno rješenje za elektronsku fiskalizaciju, koje se može prilagoditi svakom biznisu - dodaje.

Zadržano liderstvo u postpejdu, rast u fiksnim servisima

Krajem 2020. godine bilo je aktivno 246.000 postpejd SIM kartica Crnogorskog Telekoma, što je za 5.000 (2%) više nego na kraju 2019. godine, i na liniji je strateškog opredjeljenja Telekoma da dodatno unapređuje i razvija postpejd segment. Broj korisnika mobilnog interneta porastao je za 19 hiljada (10%), uprkos izostanku uobičajenog pozitivnog učinka turističke sezone, i iznosio je 203 hiljade.

- Nastavljeno je širenje optike i Turbo DSL-a, kako bi korisnicima omogućili pristup mreži najvećeg kvaliteta. Optika je sada dostupna u 107 hiljada domaćinstava, dok je broj korisnika optičke mreže porastao za 18% u poređenju sa 2019. godinom, i iznosio je 24 hiljade korisnika. Turbo DSL je dostigao pokrivenost od 71 hiljade domaćinstava, dok je bilo priključeno 33 hiljade korisnika - navode iz kompanije.

Posljedice pandemije nije osjetio samo poslovni sektor već i cijelo društvo, pa je uprkos negativnom uticaju na poslovanje, bilo posebno važno pokazati da društvo i zajednica uvijek moraju biti na prvom mjestu, zbog čega su, ističu iz kompanije, podržali i organizovali brojne društveno odgovorne i donatorske aktivnosti. Telekom je na taj način i u vanrednim okolnostima nastavio podsticati razvoj informatičkog društva i zajednice kroz saradnju s nevladinim organizacijama, javnim i poslovnim partnerima.

- Prve inicijative koje smo podržali bile su u oblasti obrazovanja, koje je doživjelo značajnu transformaciju. Kako je dobra povezanost nama krajnji cilj, a našim korisnicima preduslov za svakodnevni život, kroz partnerstvo s njemačkim i crnogorskim nevladinim organizacijama donirali smo oko 200 pametnih uređaja s besplatnim internetom socijalno ugroženoj djeci širom Crne Gore, kako bismo ih uključili u projekat učenja na daljinu - rekla je izvršna direktorka Telekoma.

Podjsetila je da je u saradnji sa Kliničkim centrom Telekom pokrenuo besplatnu liniju za psihološku podršku građanima tokom karantina.

- Kroz dvije direktne donacije od preko 40.000 EUR podržali smo borbu protiv širenja epidemije, a novac su prikupili kompanija, zaposleni, sindikat i uprava. U 2020. smo imali još dvije značajne donacije - sa korisnicima smo prikupili 10.000 eura za savremenu hiruršku opremu za Institut za bolesti djece KCCG, a 12.000 eura smo sa kompanijom Mastercard donirali Crvenom krstu Crne Gore za program "Briga o starijima", kao pomoć onima kojima je to bilo najpotrebnije da bi prebrodili tu tešku godinu - navodi Cibulskaja.

Dodaje i da su kroz nabavku zaštitne opreme za svoje zaposlene početkom 2020. godine, pomagali i druge kompanije iz našeg sektora kao i neke državne institucije u trenutku kada je na tržištu vladala nestašica te opreme.

- Uz to, tokom prvog talasa epidemije značajno smo izašli u susret potrebama javnog sektora i privrede, povećavajući im kapacitete za pristup internetu, što je bio preduslov da organizuju rad u novim okolnostima - zaključila je Dina Cibulskaja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.