NavMenu

Institut Simo Milošević u Igalu neće početi da radi 1. marta

Izvor: Mina Ponedjeljak, 22.02.2021. 14:59
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Institut Simo Milošević neće početi da radi, kako je planirano, 1. marta zbog pogoršane epidemiološke situacije u Herceg Novom.

Vršilac dužnosti izvršnog direktora, Marina Delić, kazala je da je ta odluka donešena u cilju sprečavanja daljeg širenja epidemije uprkos izraženoj potrebi velikog broja osiguranika Fonda zdravstva, koji čekaju rehabilitaciju u toj ustanovi.

- Po isteku sada važećih mjera, a u skladu sa novonastalom situacijom, menadžment će razmotriti novi datum otvaranja - navela je Delić u saopštenju.

Čeka se kredit IRF-a, Radnici najavili štrajk

Prethodno su radnici Instituta Simo Milošević, nezadovoljni finansijskom situacijom u tom preduzeću, najavili su protest kako bi skrenuli pažnju javnosti i podstakli institucije da nađu rješenja za izlazak iz krize.

Oni su Radiju Jadran kazali da im se duguje decembraska i januarska plata, uskoro i februarska, a nema novca ni za redovne pripreme za otvaranje objekata.

- Većina nas zavisi od te plate, jer je većina kreditno zadužena. Mnogi su samohrani roditelji. Plaćamo kiriju, račune i vrtić. O hrani da ne govorimo. Podršku nemamo ni od Opštine, ni od Vlade - kazali su radnici.

Oni su dodali da ih je resorna ministarka "preskočila" kada je bila u posjeti zdravstvenim ustanovama u Herceg Novom, zbog čega planiraju štrajk.

Radnici su naveli da su svjesni činjenice da će doći do promjene Odbora direktora, koji će dominantno imati predstavnike nove Vlade i biraće novog izvršnog direktora. Takođe, znaju i da postojećem sastavu Odbora nije mnogo stalo da se angažuje za Institut, jer je u odlasku.

Prema njihovim riječima, ne može ni vršilac dužnosti direktora, Marina Delić, bez podrške Vlade i Opštine da napravi čudo za kratko vrijeme i izvuče Institut, koji je pred krahom.

Nju je Odbor izabrao za vršioca dužnosti direktora nakon što je Gordana Rajević dala ostavku.

Radnici su, kako su rekli, dovedeni do granice izdržljivosti i zato žele da protestom skrenu pažnju javnosti i podstaknu sve institucije da konačno ozbiljno sagledaju stanje u Institutu.

Delić je Radiju Jadran kazala da je pandemijska prošla godina značajno narušila poslovanje Instituta Igalo, koji je i ranije samostalno podnosio velike finansijske izazove.

- Godina u kojoj je Institut dva mjeseca bio karantin, a zatim samo sedam mjeseci obavljao svoju primarnu djelatnost, liječeći i rehabilitujući jedino pacijente iz Crne Gore, završena je prinudnim odmorom radnika i zatvaranjem Instituta 27. novembra. Kompletno otkazivanje svih stranih aranžmana, koji čine oko 45 odsto pacijenata koji se liječe kod nas, učinili su situaciju beznadežnom - precizirala je Delić.

Ona je kazala da, ipak, nade ima ukoliko konačno dobiju traženi kredit.

- U novembru prošle godine aplicirali smo za kredit Investiciono-razvojnog fonda (IRF), čiju odluku još čekamo. Novac dobijen na ovaj način bio bi iskorišćen za isplatu zakašnjelih zarada za decembar i januar, kao i za neophodno servisiranje, kako bi Institut počeo da radi 1. marta - objasnila je Delić.

Nije poznato zašto je potrebno toliko vremena da novi sastav Odbora IRF-a odobri kredit za spas Instituta.

- O svemu navedenom pisali smo premijeru Zdravku Krivokapiću, kao i resornoj ministarki Jeleni Borovinić Bojović. Takođe, na sastanku sa predsjednikom Opštine Stevanom Katićem, dobili smo maksimalnu podršku i spremnost da i lokalna zajednica pomogne u rješavanju problema - rekla je Delić.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.