NavMenu

Aerodrome Crne Gore očekuju ozbiljni gubici - U Tivtu i Podgorici tokom januara opsluženo skoro pet puta manje putnika u odnosu na isti period lani

Izvor: Mina Četvrtak, 18.02.2021. 15:37
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/smith371)
Aerodromi Crne Gore, koji su prošlu godinu završili sa gubitkom od 10 mil EUR, i ove godine će se suočiti sa ozbiljnim finansijskim gubicima, saopštili su predstavnici kompanije.

Gubici u avio-industriji, koja je među djelatnostima najviše pogođenim pandemijom koronavirusom i koji se mjere milijardama eura, negativno su uticali na poslovanje Aerodroma, koji su prošle godine imali gubitak od 10 mil EUR, nakon 2019. godine u kojoj je zabilježen profit od 14 miliona, piše Dan.

U januaru je u odnosu na isti mjesec prošle godine opsluženo skoro pet puta manje putnika na aerodromima Podgorica i Tivat, prihodi su pali skoro tri puta, dok su rashodi manji oko 17%. U poređenju za januarom prošle godine, realizovano je četiri puta manje letova.

- Januar prošle godine predstavljao je najuspješniji početak godine od svih u nizu postojanja preduzeća. Na Aerodromu Podgorica opsluženo je 72,8 hiljada putnika, dok je u Tivtu taj broj iznosio 25,9 hiljada. U odnosu na januar 2019. godine zabilježen je rast broja putnika od oko 17 odsto, što nam je davalo za pravo da očekujemo rekordno poslovanje u svim segmentima - rekli su predstavnici Aerodroma Crne Gore.

Oni su dodali da je kriza koja je nastupila zbog pandemije onesposobila funkcionisanje kompanije, ali i avio-industriju u cijelom svijetu.

- Zbog zatvaranja većine evropskih zemalja za putovanja, pa samim tim i aerodroma usljed veoma složene epidemiološke situacije, broj putnika u januaru ove godine je na tivatskom aerodromu 2,84 hiljade, dok je na podgoričkom bio 19,6 hiljade - kazali su iz Aerodroma.

U januaru ove godine kompanija je prihodovala 479.000 EUR, dok je prošle godine prihod bio 1,43 miliona. Rashodi u prvom mjesecu ove godine iznosili su 1,3 mil EUR, dok su prošle godine bili skoro milion i po.

- Na Aerodromu Podgorica u januaru prošle godine je realizovano 465 letova, dok je u prvom mjesecu ove godine ostvareno 159. Na Aerodromu Tivat na početku prošle godine opslužena su 163 vazduhoplova, a u januaru ove 46 aviona - precizirali su Aerodroma Crne Gore.

Iz kompanije su na pitanje da li su usvajali finansijski plan i šta očekuju u ovoj godini, odgovorili da je nezahvalno prognozirati situaciju sa kojom se svi prvi put suočavaju.

- Procjene analitičara su da će se u drugoj polovini godine avio-saobraćaj vratiti na 60 do 70 odsto 2019. godine, ali situaciju Aerodroma Crne Gore dodatno opterećuje gašenje Montenegro Airlinesa. Do osnivanja nove kompanije i sagledavanja načina na koji će ona funkcionisati, do vakcinisanja dijela populacije koja bi mogla da napravi značajan iskorak u putovanjima i transportu, te najzad do momenta kada će Evropa otvoriti svoje granice - nemamo mnogo razloga da vjerujemo da ćemo optimalno poslovati - saopštili su iz kompanije.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.