NavMenu

Na hrvatskom Jadranu zbog pandemije 99,6% manje putnika s kruzera

Izvor: Mina Nedjelja, 07.02.2021. 11:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/pixelRaw)Ilustracija
Krstarenja stranim brodovima po hrvatskom Jadranu prošle godine su obustavljena, jer ih je ostvareno samo 26, što je 96,4 odsto manje nego 2019. godine.

To je posljedica pandemije i ograničenja međunarodnih putovanja, pokazuju podaci hrvatskog Državnog zavoda za statistiku, prenosi Index.hr.

Situacija je takva u cijelom svijetu, tako da se pad tih putovanja i globalno kreće iznad 90 odsto, a prema novim, optimističkim procjenama međunarodnog udruženja kruzing industrije CLIA, početak oporavka tog tržišta mogao bi krenuti u drugoj polovini ove godine, ako se nastavi vakcinacija i distribucija vakcina.

U tom slučaju i Hrvatska može očekivati povratak kruzera u njene luke, posebno u Dubrovnik, gdje su prije pandemije i najviše uplovljavali i zadržavali se, ali će sve zavisiti i od mjera kriznog štaba, odnosno situaciji s pandemijom u Hrvatskoj i šire.

Osim pada broja krstarenja po Jadranu, još je veći minus, od čak 99,6%, u ovoj godini zabilježen s tek nešto malo više od četiri hiljade putnika koji su u Hrvatsku došli sa svih 26 kruzera.

Sva putovanja i putnike u Hrvatsku je dovezlo deset stranih brodova-kruzera ili njih 65 manje nego u 2019, što je pad od 84,7 odsto.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.