NavMenu

Skok i pad cijena srebra posle akcije pokrenute s Redita

Izvor: Beta Srijeda, 03.02.2021. 11:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rawpixel/shutterstock.com)Ilustracija
Cijene srebra zabilježile su nagli skok a zatim i pad posle kampanje malih investitora okupljenih na društvenim mrežama i internet forumima koji su prethodno potresli Volstrit masovnom kupovinom akcija posrnule kompanije za video igre, u priči koja ima i političku dimenziju, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija.

Cijene srebra u ponedeljak su dostigle najveći nivo u poslednjih osam godina posle akcije malih investitora koji se okupljaju na društvenim mrežama, piše Volstrit džurnal, ističući da je najveći jednodnevni rast vrijednosti tog plemenitog metala u više od deset godina poslednji znak spekulativnog trgovanja koje je prodrmalo finansijska tržišta.

Agresivna kupovina srebra na podsticaj labavo povezanih članova foruma Volstritbets (Wallstreetbets) na Reditu (Reddit) uslijedila je posle kampanje kojom su akcije lanca prodavnica video igara Gejmstop (GameStop) imale četvorocifreni procentualni rast, što je nanijelo gubitke velikim hedž fondovima koji su se kladili da će pasti cijena dionica Gejmstopa koji je u problemima.

Ideja o simultanoj kupovini srebra spomenuta je na Volstritbets prošle nedelje, posle čega se proširila internetom, dok, kako ističe američki list, mnogi trgovci s iskustvom na tržištu sirovina kažu da je riječ o veoma spekulativnom poslu.

Akcija sa srebrom je trebalo da dovede do sličnog efekta kao u slučaju Gejmstopa kada je navala na akcije te kompanije izazvala njihov nagli rast, što je dovelo do još veće potražnje, ali su profesionalni trgovci odmah doveli u pitanje da li iznenadni rast potražnje može održati rast vrijednosti srebra, budući da je riječ o tržištu vrijednom 50 mlrd USD na kojem je trgovina i dalje skocentrisana kod male grupe banaka.

Do rasta cijene srebra u ponedeljak za više od 10% došlo je kad su akcije Gejmstopa počele da padaju posle njihovog pređašnjeg naglog skoka, piše Tajms.

Akcije Gejmstopa imale su rast od 1.500 odsto u ovoj godini do prošle nedelje pošto su investitori amateri navalili na njih u pokušaju da nanesu gubitke hedž fondovima koji su se kladili protiv te kompanije, objašnjava londonski list, ukazujući da su investitori koji komuniciraju preko Volstritbets kupovali i akcije drugih preduzeća poput lanca bioskopa AMC.

Cilj je bio da se iskoristi takozvana kratka pozicija hedž fondova u akcijama Gejmstopa. Takvi fondovi mogu da zarade novac pozajmljivanjem akcija kompanija za koje vjeruju da će izgubiti vrijednost - pozajmljene akcije prodaju i kada im posle određenog vremena padne vrijednost, kupe ih jeftinije i vrate pozajmicu.

Profit je razlika u prvobitnoj vrijednosti i cijeni po kojoj mogu da ih kupe. Termin šort seling (short-selling) dolazi otuda što je investitor "kratak" (short) za akcije koje je prodao.

Rast vrijednosti akcija Gejmstopa je neke hedž fondove koštao milijarde dolara, podstakao upozorenja regulatora o opasnosti od investiranja i naveo neke veterane s Volstrita da postave pitanje da li finansijska tržišta prolaze kroz revoluciju društvenih medija, ističe list.

Analitičari su međutim, ukazali da je srebro kompleksnija i veća meta od akcija, ukazuje Tajms.

Glavni ekonomski savjetnik u finansijskoj kompaniji Alianc Mohamed El-Erian rekao je da Gejmstop i srebro "nisu isto" kad je reč o šort selingu, upozoravajući da će trgovina metalima "pojesti" dobitke malih investitora na Gejmstopu.

Navala na srebro smirila se u utorak, dok su akcije Gejmstopa potonule kako je manija podstaknuta na Reditu koja je potresla finansijska tržišta, počela da pokazuje znake posustajanja, ističe Rojters.

Cijene srebra, koje je kao i Gejmstop u fokusu borbe grupe malih trgovaca i hedž fondova s Volstrita, pale su oko 8,5 odsto. Analitičari su rekli da slabljenje vrijednosti srebra može pokazati ograničenja uticaja malih investitora na velikom tržištu.

Akcije lanca prodavnica video igara pale su za 60% na 90 USD, dok su prošle nedelje vrijedile 483. Akcije još jednog miljenika Redita, lanca bioskopa AMC, izgubile su trećinu svoje vrijednosti, ali su i dalje za 500% više u odnosu na početak godine.

Analitičari finansijskih institucija nastavljaju da predviđaju da će akcija pokrenuta na Reditu, koja je privukla pažnju regulatora, političara i poznatih ličnosti, vjerovatno zamrijeti, samo je pitanje koliko brzo, ukazuje Rojters.


Priča o malim investitorima koji su poremetili cinične profesionalce koji su se kladili na propast Gejmstopa može se posmatrati kao romantična borba Davida protiv Golijata, ili još bolje, kao Evoksi protiv Imperije iz "Ratova zvijezda", ali i kao politička priča, ukazuje biznis urednik BBC-ja Sajmon Džek.

Ohrabrena uspjehom s Gejmstopom, horda malih investitora traži i druge kompanije koje su profesionalci otpisali, ali, ukazuje urednik u britanskom servisu, treba zastati i postaviti pitanje koliko zapravo vrijede akcije, na primjer, Gejmstopa s obzirom na rizik od gubitka, dok se mali investitori podstiču da rade nešto što je očigledno loše za njihovu finansijsku dobrobit.

Brokeri kao i regulatori su uznemireni zbog toga. Kompanije koje vode račune malih investitora počinju da gase njihove aktivnosti prije nego što se regulatori naljute, uz obrazloženje da žele da zaštite malog čovjeka koji vidi da se nešto događa i želi da zaradi nešto dolara. Na to, ukazuje BBC, vojska malih investitora odgovara da im se ograničavaju slobode.

Kada se ukaže da bi radost zbog uništavanja hedž fondova mogli zamijeniti bijes i razočaranje kada mali investitori izgube novac koji sebi ne mogu da priušte, mnogi se slažu, ali, ističe urednik u BBC-ju, takođe neki odgovaraju uz čvrst ideološki otpor - Volstrit želi da uništi malog investitora.

I odjednom, ističe biznis urednik BBC-ja, pitanje malih investitora i ograničavanja njihovih aktivnosti, kao kada je aplikacija za trgovinu akcijama Robinhud ograničila trgovanje akcijama Gejmstopa, postaje politička rasprava - "Moja sloboda da trgujem je finansijski ekvivalent moje slobode govora i moćni me ućutkuju".

Gejmstop manija privukla je toliku pažnju medija da su već u toku razgovori o ekranizaciji holivudske drame, ukazuje Vašington post.

Produkcijska kuća MGM je već kupila prava za predloženu knjigu "Antidruštvena mreža" pisca Bena Mezriha čija je knjiga o osnivanju Fejsbuka adaptirana u film "Društvena mreža".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija

Početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici očekuje se u septembru

Kraj trećeg kvartala, a to je septembar je novi rok za početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Direktor Vodovoda Aleksandar Nišavić kaže da je toku finalizacija glavnog projekta posrtojenja te da očekuju da će do kraja ovog mjeseca biti revidiran. - Nakon što projekat bude revidovan sledeći korak je održavanje javne rasprave i dobijanje dozvole za gradnju od nadležnih institucija. To je nešto što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.