NavMenu

Tri liste koje će vam olakšati pokretanje sopstvenog biznisa

Izvor: Telegraf Srijeda, 27.01.2021. 15:27
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Gerd Altmann)
Za sve one koji žele da započnu sopstveni posao, prvi i najvažniji dio procesa je da odluče kojim poslom žele da se bave. Preduzetnički razvojni cenar sastavio je niz savjeta za sve koji se nađu pred ovakvom dilemom.

Prvi korak je pravljenje liste. I to ne jedne, nego tri.

- Prva lista je spisak aktivnosti u kojima uživate. To može da bude razgovor sa ljudima, pisanje, snimanje, pomaganje drugima. Da li volite da radite na otvorenom ili u zatvorenom prostoru? Da li uživate u sređivanje dokumentacije ili radije radite nešto rukama (šivenje, majstorisanje, popravljanje, kuvanje…)? Cilj ove liste je da definišete vrstu aktivnosti u kojoj uživate - objašnjavaju u ovom Centru.

Druga lista je lista interesovanja koja imate. Da li volite cvijeće, životinje, skijanje, fotografiju. Imate li neki hobi koji vas ispunjava? Ovde izlistajte bilo koju temu koja vas zanima ili hobi u kome uživate.

- Na treću listu zapišite vještine i znanja koja imate. Ne moraju sve vještine i znanja da budu savršeno ovladane, zapišite i ona znanja ili vještine koje slabo poznajete ali imate želju da ih savladate i da ih usavršite. Ukoliko ste strastveni govornik ili dobar slušalac, ukoliko ste pažljivi ili veoma strpljivi, stvaite i to na listu. Nemojte zaboraviti i sva ona znanja i vještine za koje ste se školovali ili ste ih izgradili usput (na primjer ako volite da pravite torte i to vam dobro ide ili imate djecu pa znate kako se njeguju bebe i mala djeca) - objašnjavaju.

Kada su sve tri liste popunjene, savjetuju da se počne sa kombinovanjem stvari sa sve tri liste.

- Na primjer: Stvarno uživam dok učim ljude, hobi mi je heklanje i znam da pravim lijepe fotografije. Zatim razmislite kako bi mogli ovu kombinaciju da pretvorite u poslovnu ideju. Npr. Mogla bih da napravim kurs heklanja i kako da svoje proizvode lijepo slikaju da bi mogli da ih prodaju online - jedan je od savjeta.

Nema potrebe da se kombinuju sve tri kategorije, dovoljno je da kombinujete iz dvije ali je bitno da produkujete što je moguće više poslovnih ideja.

- Ovaj proces će vam pomoći da sagledate i integrišete sva svoja znanja i vještine, da dobijete sveobuhvatnu sliku svih potencijalnih poslova koje biste mogli uspešno da obavljate a da vam pružaju i užitak, da angažuju vaša interesovanja i vještine - zaključju u Centru.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.