Izvor: eKapija | Srijeda, 27.01.2021.| 14:55
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RETROSPEKTIVA 2020 - Investicije i planovi u oblasti ENERGETIKE koji su izazvali najveće interesovanje korisnika eKapije

(Foto: PhotographyByMK/shutterstock.com)
Crna Gora je 2019. godinu završila realizacijom dvije značajne investicije u oblasti energetike. Sredinom novembra u rad je pušten podmorski kabal između Crne Gore i Italije, vrijedan oko milijardu eura. Nekoliko dana kasnije, u rad je puštena i vjetroelektrana Možura instalisane snage 46 MW, u koju je uloženo oko 90 mil EUR. Ovakav završetak 2019. nagovijestio je i realizaciju značajnih projekata u 2020. godini. Da li ih je pandemija koronavirusa zaustavila?

Godina koja je za nama bila je izazovna u svakom smislu, a pandemija koronavirusa uticala je na sve segmente privrede. Energetski sektor nije izuzetak, pa je problema, svakako bilo. Međutim, možemo primjetiti da je u Crnoj Gori ovaj sektor pokazao određenu stabilnost, pa pandemija nije uticala na proizvodnju električne energije.

Takođe, već u prvoj godini Crna Gora je osjetila benefite energetskog povezivanja sa Italijom, pa je Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) prošle godine na osnovu efekta od komercijalne upotrebe podmorskog energetskog kabla između Crne Gore i Italije prihodovao 11,6 mil EUR. Ovaj projekat uticao je i na povećanje interesovanja za dodjelom prekograničnih prenosnih kapaciteta i na ostalim granicama Crne Gore.

Iz Privredne komore istakli su nedavno da razvoj energetskog sektora ima veliki značaj za ukupan privredni razvoj zemlje, te da je potrebno nastaviti aktivnosti na modernizaciji postojeće i izgradnji nove infrastrukture za distribuciju energije, kao i ulaganja u obnovljive izvore energije.

Projekti najavljeni tokom 2020. pokazuju da je Crna Gora spremna da se u značajnoj mjeri okrene zelenoj energiji, a obećanje da će podržati takve investicije stiglo je i od Evropske banke za obnovu i razvoj. U skladu sa tim, upravo je ulaganje u obnovljive izvore energije izazvalo i najveće interesovanje korisnika eKapije, čemu svjedoči i naša lista investicija u oblasti energetike.

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Shutterstock)

1. Solarna elektrana Briska gora

Na lokalitetu Briska gora kod Ulcinja u planu je gradnja solarne elektrane koja će biti jedna od najvećih tog tipa u Evropi. Solarnu elektranu Briska gora gradiće konzorcijum kompanije na čelu sa EPCG. Vlasničku strukturu konzorcijuma čine pobjednici na državnom tenderu za gradnju solarne elektrane, i to finski Fortum i EPCG sa po 49% udjela i firma Sterling & Wilson sa dva odsto akcija.

Gradiće se u dvije faze, a planirana godišnja proizvodnja solarne elektrane, nakon završetka obje faze projekta, iznosiće oko 450 gigavat sati (GWh) električne energije godišnje. Ukupna vrijednost projekta premašuje 200 mil EUR, a izgradnja objekta još uvijek nije počela, iako je najavljeno da će radovi početki krajem 2020. ili početkom 2021.

Podsjetimo, prvobitno je planirano da solarna elektrana bude izgrađena na povšrini od 467 ha, međutim, izmjenama i dopunama PUP-a Ulcinj stekli su se uslovi da se zona izgradnje objekta proširi na 925,25 hektara. Time je kapacitet solarne elektrane sa 118 MW povećan na 262 MW.

Ilustracija
Ilustracija

2. VE Gvozd

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) planira izgradnju vjeetroelektrane Gvozd na Krnovskoj visoravni, a vrijednost ove investicije je ko 60 mil EUR. Imaće ukupnu instalisanu snagu od 54,6 megavati (MW), a očekivana godišnja proizvodnja je oko 150 gigavat sati (GWh).

Projekat predviđa faznu izgradnju i puštanje u rad 13 vjetroagregata, transformatorsku stanicu 110/33 kilovolti (kV) Gvozd na projektnoj lokaciji, rekonstrukciju transformatorskih stanica Krnovo i Nikšić, kao i izgradnju dva jednostruka dalekovoda dužine tri i 14,7 kilometara.

Početkom decembra, Elektroprivreda je dobila preliminarnu ponudu od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za finasiranje ovog projekta. Kako je navedeno, dobijenom ponudom planirano je finansiranje projekta u potpunosti iz kreditnih sredstava uz povoljne komercijalne uslove prilagođeni prirodi projekta. Iznos planiranih sredstava je do 82 mil EUR.

Početak izgradnje vjetroelektrane očekuje se ove godine, dok je puštanje elektrane u probni rad predviđeno 18 mjeseci nakon početka radova.

HE Komarnica
HE Komarnica (Foto: Elektroprivreda Crne Gore)

3. Hidroelektrana Komarnica

Slijedi još jedan projekat za koji je zadužena Elektroprivreda Crne Gore, a riječ je o izgradnji HE Komarnica čija predračunska vrijednost iznosi 246,53 mil EUR.

Izgradnja HE Komarnica predviđena je na profilu Lonci na istoimenoj rijeci, sa lučno-betonskom branom visine 171 m i kotom normalnog uspora 811 mnm. Imaće instalisanu snagu od oko 172 MW sa očekivanom godišnjom proizvodnjom do 213 GWh električne energije.

Ministarstvo ekonomije je krajem avgusta uručilo EPCG koncesioni akt za izgradnju HE Komarnica, a ovo preduzeće je mjesec dana kasnije Ministarstvu održivog razvoja uputila zahtjev za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za izradu tehničke dokumentacije za građenje hidroelektrane. Prilikom uručivanja akta o koncesiji, direktor EPCG Igor Noveljić naglasio je da je ovo investicija u izgradnju prvog velikog hidroenergetskog objekta nakon četiri decenije.

HE Piva
HE Piva (Foto: YouTube/screenshot)

4. Rekonstrukcija HE Piva

Pored izgradnje novih, Elektroprivreda radi i na rekonstrukciji već postojećih energetskih objekata. Tako će samo u rekonstrukciju hidroelektrane Piva biti uloženo blizu 17 mil EUR, a EPCG istovremeno radi radi na revitalizaciji opreme i postrojenja. Kako je saopšteno iz preduzeća krajem avgusta, remontom još jednog agregata radni vijek HE Piva produžiće se za još 40-ak godina.

Iz preduzeća je tada najavljen i remont trećeg agregata, a ugovor za realizaciju ove investicije vrijedne 2,24 mil EUR potpisan je u novembru sa konzorcijumom kompanija Litostroj Power iz Ljubljane i Elektroremont iz Subotice. Tom prilikom navedeno je da će zaključno sa 2022. godinom, do kada je predviđen rok za završetak svih ovih projekata, ukupne investicije u HE Piva dostići blizu 24 mil EUR.

Ilustracija
Ilustracija (Foto: QiuJu Song/shutterstock.com)

5. Istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju

Pandemija koronavirusa usporila je istraživanje postojanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju, međutim, taj projekat nijednog momenta nije doveden u pitanje, saopšteno je u oktobru iz nacionalne Uprave za ugljovodonike. Kako su istakli, u toku su u toku su pripremne radnje za prvo istražno bušenje, koje bi trebalo da počnu u prvom kvartalu 2021. godine. Da li ima nafte i gasa u Crnoj Gori, trebalo bi da bude poznato do kraja pve godine.

Iz Uprave je navedeno da su koncesionari Eni i Novatek su, u skladu sa obavezama iz Radnog programa Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika, izvršili 3D geofizička istraživanja krajem 2018. godine. Na prikupljenim podacima je izvršen procesing tokom 2019. godine.

Vlada Crne Gore je krajem decembra pozitivno odgovorila na zahtjev kompanija Eni i Novatek, i odobrila im produženje perioda istraživanja postojanja ugljovodonika u crnogorskom podmorju za period od šest mjeseci.

Predstavili smo vam pet projekata koji su izazvali najveću pažnju naših čitalaca, a tokom 2020. ekapija je pisala o podmorskom kablu između Crne Gore i Italije, ali i radovima na HE Perućica. Bilo je riječi i o izgradnji vjetroelektrane Brajići u koju će biti uloženo 101,3 mil EUR, a koja će proizvoditi oko 220 gigavat sati (GWh) čiste električne energije godišnje, čime se može obezbijediti preko 50.000 domaćinstava. Pisali smo i o toplifikaciji Pljevalja, rekonstrukciji malih hidroelektrana Slap Zete i Glava Zete, te izgradnji solarne elektrane Velje brdo. Projekti kojima zatvaramo našu listu jesu energetska sanacija zgrade Elektroprivrede u Nikšiću i izgradnja terminala za skladištenje prirodnog gasa u Luci Bar.

Kompletnu listu investicija iz oblasti industrije možete vidjeti OVDJE.


Pozivamo vas da vidite i koje su to investicije obilježile 2020. godinu u oblasti ZDRAVSTVA, NEKRETNINA, TELEKOMUNIKACIJA I IT-a, SPORTA, POLJOPRIVREDE I PREHRAMNEBE INDUSTRIJE, EKOLOGIJE, TURIZMA i INDUSTRIJE.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE