NavMenu

Investitori iz Turske grade dvije fabrike namjenske industrije u BiH - U prvoj fazi posao za 200 radnika

Izvor: Capital Ponedjeljak, 25.01.2021. 10:40
Komentari
Podeli

(Foto: ALEXANDER LEONOV/shutterstock.com)
Ovih dana u posjeti BiH borave investitori iz Turske koji imaju namjeru da ulažu u sektor namjenske industrije u Bosni i Hercegovini.

Već su održani sastanci u Živinicama i Konjicu. Turski investitori su sa načelnikom Živinica Samirom Kamenjakovićem razgovarali o projektu koji bi se realizovao u poslovnoj zoni grada. Prema riječima načelnika, projekat je vrijedan 70 mil KM, a zaposlenje će pronaći oko 100 ljudi, domaćih kadrova iz oblasti industrije i hemije.

Premijer FBiH Fadil Novalić je prilikom posljednjeg boravka u Turskoj imao konstruktivan sastanak sa predstavnicima kompanije. Novalić kaže da se dogovaraju lokacije za dvije fabrike.

- Meni je jako drago da je kompanija Ateşçi prepoznala Bosnu i Hercegovinu kao interesantnu za investiranje. Mi smo sa tom kompanijom obavili više sastanaka i ovih dana su održani tehnički sastanci. Dogovaramo o lokacijama dvije fabrike. Nastojati ćemo da pomognemo investitorima da prođu kroz svu proceduru izdavanja raznih dozvola - naglasio je Novalić.

Kaže da bi ove dvije fabrike na samom početku njihovog rada zaposlile nešto više od 200 radnika, a rastom kompanije i ovaj broj radnika bi se povećavao.

- U narednim mjesecima ćemo imati posjete investitora, nadam se da ću i tada imati dobrih vijesti kao što su ove sa kompanijom Ateşçi - najavio je Novalić.

Predstavnici firme Ateşçi, koja je jedna od vodećih kompanija koje se bave proizvodnjom mašina za namjensku industriju u svijetu i predstavnici Vlade FBiH posjetili su u četvrtak i Općinu Konjic, gdje su se sastali sa općinskim načelnikom Osmanom Ćatićem i predstavnicima privrednog društva Igman Konjic.

Cilj posjete bio je uspostavljanje saradnje sa Općinom Konjic i privrednim preduzećima iz Konjica.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija

Vračar: Ponuda za zakup Željezare nezadovoljavajuća, sve zainteresovane kompanije mogu aplicirati za pregovarački postupak

Predstavnik Komisije ispred Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Miro Vračar saopštio je da je ponuda švajcarske kompanije 8B Capital S.A. za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare nezadovoljavajuća. Ta kompanija se jedina prijavila na drugi međunarodni javni poziv. Vračar je, nakon razmatranja ponude, kazao da što se tiče švajcarske kompanije, niti postoji bankarska garancija niti uplata depozita i da moraju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.