NavMenu

Rimski Panteon - najstarija zgrada na svijetu koja se koristi i nakon 2.000 godina

Izvor: Klix Petak, 22.01.2021. 11:52
Komentari
Podeli
(Foto: Gabriella Clare Marino/Unsplash)
Kada posjetitelji uđu u Panteon u Rimu i nađu se ispod njegove ogromne kupole, mogu doživjeti gotovo isto iskustvo kao i gosti koji su posjećivali ovu impozantnu građevinu prije 2.000 godina.

- Svako ko zakorači u Panteon odmah osjeti težinu ljudske historije, ali i nevjerovatnu lakoću ljudske kreativnosti. Kada uđete u ovaj veliki prostor, pogledate prema gore i vidite nebo ili oblak koji prolazi, ne možete prestati razmišljati kako su to ljudi mogli napraviti prije dva milenija - rekao je za BBC John Ochsendorf, profesor arhitekture na MIT-u i bivši direktor Američke akademije u Rimu.

Panteon je najstarija zgrada na svijetu koja se i danas koristi. Građevinu je oko 125. godine poslije rođenja Isusa Krista rekonstruisao rimski car Publije Eli Adrijan i to je ustvari bila treća obnova objekta. Prethodni Panteon je zapaljen oko 80. godine te je obnovljen nedugo nakon toga. Ipak, ponovo se zapalio oko 110. godine kada je u njega udario grom, zbog čega su počele kružiti glasine da je proklet.

Panteon znači "svi bogovi" i, iako se uobičajeno smatra da je zgrada bila mjesto posvećeno rimskim božanstvima, njegova izvorna svrha zapravo nije poznata.

Uz rijetka spominjanja ove građevine u drevnim tekstovima, historičarima nije posve jasno čemu je Panteon služio. Iako bi mogao predstavljati hram, historičarka arhitekture Lynne Lancaster kaže da su rimske građevine obično bile višenamjenske.

Legende pak kažu da je to upravo mjesto na kojem se osnivač Rima Romul popeo na nebo. Drugi vjeruju da je u Panteonu rimski car mogao komunicirati s bogovima.


- Bez obzira na razne priče, impozantna građevina svakako je predstavljala važan simbol carske moći - rekao je Luca Mercuri, trenutni direktor Panteona.

Stoljećima nakon izgradnje Panteona mnogi arhitekti su kopirali njegovu unutrašnjost kako bi novim građevinama dali sličnu vrijednost, od američkog Kongresa u Vašingtonu do zgrade Somerset House u Londonu.

Iako je Panteon već otkrio neke od tajni svojih dizajnera, današnji arhitekti i dalje pronalaze magiju u detaljima ove građevine. Kako dan odmiče, sunce treperi oko unutrašnjosti kupole Panteona, što izgleda poput džinovskog sunčanog sata.

- To je jedno od rijetkih mjesta na svijetu gdje zapravo možete gledati kako se Zemlja okreće - kazala je Lancaster.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije, Turizam, sport, kultura

Boravišna taksa biće veća, više novca će dobiti NTO

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera formiralo je radnu grupu za izradu nacrta izmjena i dopuna Zakona o boravišnoj taksi, kojim će se povećati iznos ove naknade koja ulazi u cijenu smještaja za turiste i na novi način definisati raspodjela tog prihoda između opštinskih turističkih organizacije, Nacionalne turističke organizacije i opštinskih i državnog budžeta. To je saopšteno iz ovog resora na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.