NavMenu

Zbog novog zakona Google odlazi iz Australije?

Izvor: RTV Vojvodina / Tanjug Petak, 22.01.2021. 11:39
Komentari
Podeli
(Foto: l i g h t p o e t/shutterstock)
Kompanija Google zaprijetila je da će povući svoj internet pretraživač iz Australije zbog pokušaja te države da mu nametne obavezu dijeljenja zarade s medijskim kućama koje na svojim portalima objavljuju vijesti.

Australija je prva zemlja na svijetu koja uvodi zakone na osnovu kojih će Google, Facebook i ostale velike tehnološke kompanije medijima plaćati korišćenje njihovog sadržaja.

Međutim, američka kompanija je uzvratila da će povući svoje servise ako se donese takav zakon, prenosi BBC.

Australijski premijer Skot Morison rekao je da zakonodavci neće podleći pred takvim prijetnjama.

Iako je Australija daleko od najvećeg tržišta za Google, predložena regulativa može poslužiti kao globalni test za pronalaženje načina na koji vlade mogu da ograniče velike tehnološke kompanije.

Novi zakon mogao bi da primora Google i Facebook na posredne pregovore s medijskim kućama o vrijednosti njihovog sadržaja, osim ako dogovor o korišćenju nije unaprijed postignut.

Direktorka Google-a u Australiji Mel Silva rekla je da je predložena regulativa neizvodljiva, kao i da ukoliko se donese taj zakon kompanija neće imati drugog izbora osim da onemogući pretraživanje putem Google-a u Australiji.

Sa druge strane, zakonodavci u Australiji optužili su Google za ucjenu i prijetnje zbog sprovođenja reforme.

- Tako će biti širom svijeta. Hoćete li se povući sa svih tržišta? - upitao je senator Reks Patrik.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.