NavMenu

Odabrana najbolja idejna rješenja za uređenje korita i obala rijeke Morače

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.01.2021. 15:53
Komentari
Podeli
(Foto: Glavni grad Podgorica)
Odabirom najboljih radova završen je međunarodni Konkurs za idejno urbanističko - arhitektonsko rješenje uređenja korita i obala rijeke Morače. Na konkurs je pristiglo 49 idejnih rješenja iz 18 država.

Žiri u sastavu Branislav Redžić (predsjednik žirija), Džejson Long, Slobodan Radoman, Darko Novaković i Filip Aleksić, je nakon pregleda 48 radova koji su uzeti u razmatranje, zaključio je da nijedan rad nije dosegao kvalitet prve nagrade, stoga ona nije dodijeljena.

- Na osnovu najboljih idejnih rješenja, Glavni grad će u narednom periodu pokrenuti postupak fazne izrade tehničke dokumentacije neophodne za realizaciju projekta, a poštujući pretpostavljenu dinamiku, za očekivati je da radovi na izgradnji prve faze uređenja počnu u tekućoj godini - saopšteno je iz Glavnog grada.

Druga nagrada dodijeljena je autorskom timu iz Španije, SAD-a i Turske koji čine Carlos Zarco Sanz, Zuhal Kol, Zeynep Küheylan, Ozan Şen i Berna Yaylali. Prema riječima žirija, ovaj projekat je od svih radova najbolje prepoznao potencijale lokacije i identifikovao izuzetne ekološke potencijale rijeke kroz set mogućih intervencija koje su istovremeno suptilne i maštovite.

- Rad demonstrira sveobuhvatnu, intelektualnu i praktičnu analizu, praćenu dobro pozicioniranim i savremenim dizajnerskim intervencijama. Rješenje teži da uspostavi dijalog grada i Morače bez pretenzija da nametne karakter jednog prostora drugom. Riječima autora: "Umjesto urbanizovanog parka na obali rijeke, projekat se koncentriše na otkrivanje neinvazivnih socio-ekoloških susreta prilikom intervenisanja u ovom izuzetno vrijednom prirodnom okruženju" - navodi se na sajtu Glavnog grada.

Treću nagradu dobio je autorski tim iz Crne Gore kog čine Branko Rabrenović i Jasmina Salković. Prema mišljenu žirija, ovaj rad predstavlja spontanu intervenciju koja tretira nagibe kanjona Morače kao artefakte čime dokazuje visok nivo razumijevanja morfologije lokaliteta.

- Na krajnje jednostavan način, jednom komunikacijom, otvara mogućnost da se prepozna i doživi duh rijeke - objašnjeno je.

Otkupom je nagrađen rad autora Suet Man Chan i Magdalena Szczypka iz Holandije koji se izdvojio izrazitom materijalizacijom i velikim brojem objekata paviljonskog tipa kojim se uvode novi sadržaji, što je posebno cijenjeno od strane žirija.

Takođe, otkupom je nagrađen rad crnogorskog tima koji čine Tanja Radovanović, Simona Popadić i Đorđe Radović , a koji nudi širok spektar programskih i prostornih mogućnosti.

- Pored navedenih novčanih nagrada žiri je odlučio posebno izdvojiti pet radova koji su, svaki na svoj način dali značajan doprinos promišljanju ove velike i važne teme za Podgoricu koja se po prvi put na ovakav način obrađuje.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.