NavMenu

Počele aktivnosti na izradi Nacionalne procjene rizika od katastrofa Crne Gore

Izvor: eKapija Srijeda, 20.01.2021. 15:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Baloncici/shutterstock.com)Ilustracija
Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova počeo je aktivnosti na izradi Nacionalne procjene rizika od katastrofa Crne Gore, koja će ukazati na sve rizike koji ugrožavaju ljude, materijalna i kulturna dobra, kao i životnu sredinu, a navedeni dokument biće završen krajem godine.

Načelnik Direkcije za civilnu zaštitu i smanjenje rizika od katastrofa u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ljuban Tmušić, pojasnio je da je dokument o procjeni rizika vrlo značajan i da će obuhvatiti detaljnu analizu rizika kao kao što su: zemljotresi, klizišta, odroni, poplave, tehničko-tehnološke nesreće, požari, zarazne bolesti, klimatske promjene, zaštita kritične infrastrukture i dr.

- Kroz izradu scenarija i određenih matrica tačno ćemo znati koji rizici manje, a koji više ugrožavaju građane i životnu sredinu Crne Gore. Siguran sam da ćemo biti zadovoljni kako je dokument izrađen, jer imamo, apsolutno, stručnjake koji su u Crnoj Gori prepoznati za izradu ovakvih i sličnih dokumenata - istakao je Tmušić na sastanku povodom izrade Nacionalne procjene rizika od katastrofa Crne Gore.

Kako je saopšteno iz MUP-a, Crna Gora kao država kandidat za ulazak u Evropsku uniju ima obavezu procjenjivanja ovih rizika, te dostavljanja Evropskoj komisiji podataka o rizicima, u skladu sa definisanim Smjernicama za procjenu i mapiranje rizika za upravljanje katastrofama Evropske komisije. Evropska komisija, tj. Generalni direktorat za civilnu zaštitu i aktivnosti humanitarne pomoći odobrio je Crnoj Gori finansiranje ovog projekta.

Direktorat za vanredne situacije MUP-a formirao je radne grupe radi izrade Procjene rizika, a u izradi ovog dokumenta učestvovaće 95 stručnjaka iz različitih državnih organa, organa državne uprave, jedinica lokalne samouprave, nevladinih organizacija i akademske zajednice.

Dokument će identifikovati rizike koji ugrožavaju ljude, materijalna i kulturna dobra i životnu sredinu u Crnoj Gori, a potom i kapacitete koji su na raspolaganju za smanjenje nivoa rizika i potencijalnih efekata katastrofa.

Završetak projekta, koji je podržala EU, očekuje se polovinom decembra ove godine, nakon čega će dokument biti dostavljen na razmatranje predstavnicima Evropske komisije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.