NavMenu

Cirkularnost na četiri točka - Da li ste spremni da ne posjedujete automobil?

Izvor: eKapija Utorak, 19.01.2021. 08:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay/Alexander Grishin)Ilustracija
Do 2035. godine, materijali od kojih se prave automobili biće ugljenično neutralni, značajan dio komponenti stizaće iz recikliranih materijala, a četvorotočkaši u gradovima više neće biti u privatnom vlasništvu, već postaju dio široke platforme za iznajmljivanje vozila koja će omogućiti da svako vozi automobil kad mu treba i da plati za to korišćenje - ovako će izgledati budućnost ako se obistine ciljevi postavljeni u izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma "Povećanje ambicija: nova mapa puta za automobilsku cirkularnu ekonomiju".

Prema definiciji autora, cirkularni automobil maksimizira vrijednost za društvo, okolinu i ekonomiju i efikasno koristi resurse i javna dobra. To znači da se za njegovu izradu koriste materijali od kojih ne ostaje otpad, a korišćenje je optimizovano, smanjenjem posjedovanja, a povećanjem ponude servisa za korišćenje vozila na zahtjev ili na pretplatu.

U proteklih 100 godina, automobilska industrija je prodavala kola kao proizvod, a ne prevoz kao uslugu, napominje se u izvještaju. Automobili su dugo posmatrani kao statusni simbol i povezivani sa slobodom i nezavisnošću, ali privatni automobili su efektivno iskorišćeni samo 1.5% svog vremena, što vodi do nepotrebnog zagađenja, problema sa parkingom, gužvi na putevima. Zbog relativno male upotrebe, većina automobila se koristi 15-20 godina što znači da stara i neefikasna vozila koja se teško popravljaju i recikliraju, ostaju na putevima.

Autori izvještaja objašnjavaju da je fokus na masovnu proizvodnju automobila rezultirao smanjenjem interesa za inovacije. Većina automobila je dizajnirana tako da zadovolji više standarde nego što je neophodno, poput visokih brzina, što smanjuje potencijal dizajniranja u skladu sa principima cirkularnosti, primjera radi, korišćenjem recikliranih materijala. S druge strane, tehnologije za popravku i recikliranje su nedovoljno razvijene. Problem su i regulatorna pravila koja su na strani posjedovanja automobila, poput onog da emisije CO2 još nisu uračunate u cijenu, navodi se u izvještaju.

Trenutno smo u fazi posjedovanja privatnih automobila sa tipično niskim stepenom upotrebe, ističe se u izvještaju. Do 2025. godine treba postići umjerenu cirkularnost koja podrazumijeva razvoj servisa u gradovima za korišćenje automobila na zahtjev, kao i povećanje upotrebe recikliranih materijala u izradi automobila. Do 2030. treba postići visoku cirkularnost, što podrazumijeva dalji razvoj pomenutih stavku.

Cilj za punu cirkularnost ambiciozno je postavljen za 2035, kada ćemo praviti vozila sa svrhom, materijali će biti ugljenično neutralni, značajan dio komponenti dolazi od recikliranih materijala, tokom dizajn faze se uzima u razmatranje šta sa proizvodom na kraju životnog ciklusa, povećava se i mogućnost popravke. Automobili nisu više proizvod, već usluga, u gradovima su dio servisa za korišćenje na zahtjev, a ovakvi modeli počinju da stižu i u seoska područja, pa je upotreba optimizovana.

Najveći nivo cirkularnosti stiže 2040. godine i podrazumijeva da su baterije integralni deo automobila, da je iskorišćenost materijala na kraju životnog vijeka poboljšana, a komponente automobila poput elektronike, motora i baterija mogu da imaju drugu primjenu. Automobili će postati sekundarni vid transporta i najprije će se koristiti da poboljšaju druge vidove prevoza.

Ali, da bi se svi ovi ambiciozni ciljevi ostvarili, neophodan je zajednički rad industrije i donosilaca odluka.

- Vrijeme je da igrači u auto industriji prihvate sistemski pristup cirkularnosti. Postizanje cirkularnosti zahtijeva intenzivnu saradnju automobilske industrije u narednim godinama i decenijama - zaključak je izvještaja.

M. Dedić




Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Skoro 3 mil EUR za nabavku i ugradnju opreme za rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva-Bečići

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za nabavku i ugradnju opreme radi rekonstrukcije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva Bečići. Vrijednost nabavke je 2,47 mil EUR bez, odnosno blizu 3 miliona sa PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 13. maja do 10 sati. Minimalni rok izvršenja ugovora je 90 dana od dana kada Korisnik obezbijedi uslove za početak ugradnje opreme, a maksimalni rok izvršenja ugovora je 160

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.