NavMenu

Aerodromi Crne Gore će na sporove sa radnicima izgubiti oko 14 mil EUR

Izvor: Mina Ponedjeljak, 18.01.2021. 13:23
Komentari
Podeli
(Foto: Maryna Pleshkun/shutterstock.com)
Aerodromi Crne Gore izgubiće najmanje 14,1 mil EUR na sporove sa svojim radnicima zbog pogrešno obračunatih zarada za period od avgusta 2008. do decembra 2018. godine.

U revizorskom izvještaju kompanije za 2019. godinu, koji je dostavljen nadležnim instutucijama tek prošle sedmice, navodi se da gubici mogu biti i veći jer još nijesu okončani sudski sporovi sa 239 radnika, pišu Vijesti.

Reviziju je obavilo Društvo za reviziju finansijskih iskaza Eurorev, a završena je krajem novembra prošle godine. Sada će retroaktivno profit kompanije biti smanjeni za taj iznos, što će nanijeti ogromnu štetu Aerodromima, a posredno i državnim javnim finansijama jer država gubi dividendu.

Neraspoređena dobit Aerodroma na kraju 2019. iznosila je 16,6 mil EUR, pa će isplatom i knjiženjem ovih gubitaka ona nestati.

- Rashodi ranijih godina u iznosu od 14,18 mil EUR odnose se na ukalkulisane troškove za vansudska poravnanja po osnovu pogrešno obračunatih zarada zaposlenih za period od avgusta 2008. godine do decembra 2018. Ovi izdaci obuhvataju razliku za startni dio zarade, neiskorišćene godišnje odmore, prekovremeni rad, naknade za topli obrok, zimnicu, regres, jubilarne nagrade i bolovanja, i obračunati su u bruto-iznosu (neto naknade uvećane za poreze i doprinose na zarade) - navodi se u revizorskom izvještaju.

Veći iznos ukalkulisanih naknada je isplaćen u 2019. i prošloj godini, ali 239 radnika ne prihvata ponuđene sporazume, pa su iz tih razloga pokrenuli sporovi pred nadležnim sudovima.

- Stoga, treba očekivati da će na iznos naknade koji sudovi budu presudili biti obračunata zatezna kamata do dana isplate obračunatih naknada i pripadajući sudski troškovi - navodi se u revizorskom izvještaju.

U svom finansijskom izvještaju za 2019. godinu, kojeg je ovlašćeno lice - izvršni direktor Aerodroma Danilo Orlandić poslao Poreskoj upravi u maju prošle godine, obaveze prema radnicima zbog poravnanja i izgubljenih sporova navedeni su pod ostale kratkoročne obaveze.

Revizor sada smatra da dosadašnje knjiženje tih troškova nije bilo zakonito i zahtijeva da se ovi gubitci retroaktivno knjiže kao ispravke materijalno značajnih grešaka, odnosno da se do sada prikazivani profit kompanije smanji za 14 miliona.

- Iz tih razloga, rashode ranijih godina u iznosu od 14,18 mil EUR trebalo je knjižiti kao efekat retroaktivne ispravke materijalno značajnih grešaka kao gubitak ranijih godina. Rashodi ranijih godina su precijenjeni za iznos od 14,18 mil EUR za troškove zarada, naknade zarada i za iznos od 208 hiljada EUR za ostale lične rashode, dok je dobitak ranijih godina precijenjen za 14,39 miliona - navedeno je u izvještaju revizora.

Vijesti pišu da ostaje nejasno kako je moguće da su zarade i ostale naknade zaposlenima na Aerodromima nezakonito obračunavane deset godina i da je to tek primjećeno 2019. kada je Vlada pokrenula postupak davanja aerodroma pod koncesiju inostranim partnerima.

Revizija finansijskog izvještaja Aerodroma za 2018. koju je radio isti revizor, napisana je sa godinu kašnjenja, u junu prošle godine a i ona je prošle sedmice dostavljena nadležnim Vladinim institucijama. Ova revizija ne pominje gubitke po osnovu pogrešno obračunatih zarada i naknada za zaposlene.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Skoro 3 mil EUR za nabavku i ugradnju opreme za rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva-Bečići

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za nabavku i ugradnju opreme radi rekonstrukcije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva Bečići. Vrijednost nabavke je 2,47 mil EUR bez, odnosno blizu 3 miliona sa PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 13. maja do 10 sati. Minimalni rok izvršenja ugovora je 90 dana od dana kada Korisnik obezbijedi uslove za početak ugradnje opreme, a maksimalni rok izvršenja ugovora je 160

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.