NavMenu

Novi paket mjera za privredu do kraja mjeseca - Podrška kroz različite vrste poreskih olakšica i jači intezitet subvencija na zarade

Izvor: Mina Nedjelja, 17.01.2021. 21:24
Komentari
Podeli
(Foto: rangizzz/shutterstock.com)
Novi paket podrške za prvi kvartal ove godine, koji bi Vlada trebalo da usvoji najkasnije do kraja mjeseca, imaće u fokusu pomoć najugroženijem građanima i intenzivniju i sveobuhvatnija podršku privredi, saopštio je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović.

On je na sastnku sa privrednim udruženjima kazao da je novi paket podrške pripremljen zahvaljujući inputima i preporukama koje su dobijene od privrednih udruženja u periodu od održavanja inicijalnog sastanka, 18. decembra, do danas, a koji su dalje detaljno analizirani u intezivnoj komunikaciji među različitim resorima.

- Nakon što Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) ocjeni prvi i treći paket podrške, steći će se uslovi za ocjenu i realizaciju novog paketa podrške za prvi ovogodišnji kvartal. Očekujemo da će ovaj paket biti usvojen na Vladi najkasnije do kraja ovog mjeseca - kazao je Milatović.

Novim paketom za prvi kvartal predviđa se snažnija podrška cjelokupnoj privredi kroz različite vrste poreskih olakšica, kao i jači intezitet subvencija na zarade, uz proširen opseg djelatnosti na one koji su u prethodnom periodu pretrpjeli najveće gubitke.

- Zadržavanje radnih mjesta, ali i podsticanje novog zapošljavanja, jedan je od prioritetnih ciljeva koji se žele postići mjerama paketa. Dodatno, paketom će biti podržani i nezaposleni, penzioneri, korisnici prava na lične invalidnine, korisnici materijalnog obezbjeđenja, a predviđena je i posebna podrška koja je namijenjena zdravstvenim i prosvjetnim radnicima - saopšteno je iz Ministarstva.

Poseban set mjera pripremljen je za podršku sektorima turizma i ugostiteljstva, kao i poljoprivrede i ribarstva.

Dio paketa čine i preporuke lokalnoj samoupravi, Investiciono-razvojnom fondu (IRF) i Centralnoj banci (CBCG), kako bi se razmotrile mogućnosti za dodatnu i efikasniju podršku građanima i privredi.

Milatović je kazao da očekuju da će nove mjere, u sinergiji sa trenutnim epidemiološkim, dodatno doprinijeti normalizaciji privredne aktivnosti i pomoći ekonomskom oporavku Crne Gore.

- Prvi kvartal je tradicionalno izazovan i u redovnim uslovima poslovanja, ali smo se zaista potrudili i vodili principom da podršku usmjerimo ka onim ciljnim grupama koje su bile posebno iscrpljene u prethodnom periodu - zaključio je Milatović.

Sastanku su, pored predstavnika poslovnih udruženja koja su članovi Savjeta za konkuretnost, prisustvovali i predstavnici udruženja poslovnih žena Crne Gore i ugostitelja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.