NavMenu

Pad dolara "oborio" kredit za auto-put za 100 mil EUR

Izvor: Vijesti Nedjelja, 10.01.2021. 13:02
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/Ministarstvo kapitalnih investicija/Screenshot)
Pad vrijednosti dolara u odnosu na euro za oko 12% od marta prošle godine, višestruko je dobra vijest za crnogorsku ekonomiju - potencijalne obaveze iz kredita za auto-put smanjene su za oko 100 mil EUR, Crna Gora je u boljoj poziciji za pregovore o osiguranju od valutnog rizika, kao i za najavljene pregovore sa kineskom Eksim bankom o reprogramu kreditnih obaveza koje počinju da dospijevaju u julu ove godine.

Direktor investicionog društva Bull and Bear Aleksandar Jovović napomenuo je da je u cilju borbe protiv recesije izazvane pandemijom virusa korona, početkom prošle godine, američka centralna bankarska institucija (FED) od marta prošle godine preduzela niz vanrednih mjera. One su, dodao je Jovović, imale kao posljedicu programirano slabljenje dolara kako bi podstakli domaći rast i konkurentnost izvoznih proizvoda.

FED je najavio da će takve mjere imati sve dok traje ekonomska kriza, odnosno najkraće do 2023. godine.

Prema podacima Ministarstva finansija, 19% javnog duga odnosi se na kredite i pozajmice u dolarima.

Vrijednost kredita od 944 mil USD za auto-put u martu prošle godine je iznosila 870 mil EUR, a prema sadašnjem kursu on vrijedi oko 770 mil EUR.

Barska i Crnogorska plovidba ili Vlada u ime njih treba za deset dana da plate ratu od kredita za kupovinu brodova u iznosu od pet miliona dolara, koja će sada biti za oko pola miliona eura niža nego u januaru prošle godine.

Vlada u julu treba da uplati prvu polugodišnju ratu za auto-put od 33,5 miliona dolara, čija će vrijednost biti za oko tri miliona eura manja nego po kursu prije pandemije.

Pad kursa dolara je značajno smanjio i postojeći javni dug. Na kraju marta prošle godine dug Eksim banci za do tada povučeni iznos kredita vrijedio je 685 mil EUR, da bi u septembru iznosio 664 mil EUR, iako je između ta dva perioda povučeno još oko 22 mil USD. Da je ostao isti kurs, javni dug bio bi veći za oko 40 mil EUR.

I pored značajnog pada dolara, vrijednost kredita za auto-put u eurima se još nije vratila na iznos iz oktobra 2014. kada je tadašnja Vlada uzela dolarski kredit za gradnju prve dionice auto-puta.

Prema tadašnjem kursu, ovaj iznos je vrijedio 743 miliona eura, a sada je 770 miliona eura. Ukoliko bi dolar pao prema euru za još oko pet odsto, vrijednost kredita bila bi niža nego kada je uzet.

Otplata kredita za auto-put počinje ove godine i trajaće 14 godina, tako da odnos međuvalutnog kursa može da se promjeni više puta. Vlada tada nije uzela osiguranje od valutnog rizika, a novoj Vladi sada je najpogodniji momenat za to.

Prva dionica auto-puta trebalo je da bude završena u maju 2019. ali se prema novim najavama iz Monteputa to može očekivati na jesen ove godine. To znači da je država izgubila naplatu putarine za oko dvije i po godine.

Da bi oborio svoju valutu, FED od marta ubrizgao 2.930 milijardi

Jovović kaže da je FED povećanjem novčane mase u opticaju kupovinom državnih obveznica od banaka na sekundarnom tržištu podsticao oporavak ekonomije i tokom krize hipotekarnih kredita u periodu 2008-2012. godine. FED je kroz ovaj instrument monetarne politike od 11. marta 2020. do 17. novembra 2020. godine ubrizgao u sistem 2.930 milijardi dolara.

Cilj FED-a je bio povećati novčanu masu i smanjiti kamatne stope ubrizgavanjem novca u banke kako bi mogle da kreditiraju preduzeća i potrošače po što nižim kamatnim stopama, a sve u cilju povećanja privredne aktivnosti.

- Drugi značajan instrument monetarne politike jeste držanje referentne kamatne stope blizu nule takođe u cilju održavanja kreditnih aktivnosti. FED je krajem 2020. saopštio da će nastaviti sa kupovinom državnih obveznica sve dok ekonomija ne ostvari "značajan i održiv" rast, a takođe najavljeno je da će zadržati referentnu kratkoročnu kamatnu stopu blizu nule do 2023. godine što može dovesti do daljeg slabljenja dolara u narednom periodu. Ono što treba znati jeste da će FED kada ekonomija ostvari održiv rast započeti postepeno podizanje referentne kamatne stope i prodaju na tržištu stečene imovine (državnih obveznica) u cilju smanjenja novčane mase, što uz rast američke privrede može preokrenuti trenutni trend i dovesti do jačanje kursa dolara u odnosu na euro - istakao je Jovović u izjavi Vijestima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.