NavMenu

Njujorška berza odustala od isključenja tri kineske telekomunikacione kompanije

Izvor: Beta/AP Utorak, 05.01.2021. 10:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rawpixel/shutterstock.com)Ilustracija
Njujorška berza odustala je od namjere da povuče iz trgovanja tri kineske državne telekomunikacione kompanije prema naređenju predsjednika Donalda Trampa.

Kina je ranije na najavljeno uklanjanje kompanija saopštila da će biti uzvratnih mjera.

Njujorška berza u saopštenju je navela sinoć da su potrebne "dalje konsultacije" sa regulatornim tijelima ali nije dala dodatne detalje.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova danas je kritikovalo Vašington zbog "ukidanja stranih kompanija" ali nije direktno komentarisalo objavu Njujorške berze o odustajanju od tog poteza.

Njujorška berza je u četvrtak saopštila da će isključiti China Telecommunications Corp., China Mobile Communications i China Unicom Hong Kong, i da će trgovanje njihovim akcijama biti obustavljeno između 7. i 11. januara.

Ovaj potez proistekao je iz naredbe predsjednika Donald Trampa koju je izdao 12. novembra zabranjujući ulaganje u kompanije kojima se javno trguje, a za koje američka vlada kaže da su u vlasništvu ili pod kontrolom kineske vojske.

To naređenje je dodatno zaoštrilo rastuće američko kineske tenzije oko tehnologije, bezbjednosti i optužbi o špijuniranju.

Administracija predsjednika Trampa uvela je izvozne kontrole i druge sankcije nekim kineskim kompanijama, ograničenje viza za članove vladajuće Komunističke partije i druge restsrikcije.

- Povlačenje će imati vrlo ograničen uticaj na kineske kompanije ali će naškoditi nacionalnim interesima i ugledu SAD - rekla je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Han Čunjing. Ona je izrazila nadu da će Vašington učiniti više da zadrži red na globalnom finansijskom tržištu" i da zaštiti investitore.

Politički analitičari ne očekuju veliku promjenu politike pod izabranim predsjednikom Džozefom Bajdenom koji preuzima dužnost 20. januara zbog rasprostranjenog nezadovoljstva oko kineske trgovine, učinka u poštovanju ljudskih prava i optužbama za špijuniranje i krađu tehnologije.


Pentagon je dodao 35 kompanija na svoju crnu listu. Pored telekomunikacionih kompanije na spisku je gigant za telekom opremu Huawei, najveći proizvođač čipova u Kini, tri državna proizvođača nafte i kompanije za izgradnju, avio i svemirsku industriju, za proizvodnju raketa, brodogradnju i opremu za nuklearnu energiju.

Kineska vlada je optužila Vašington da zlouporebljava nacionalnu bezbjednost kao izgovor da spriječi konkurenciju i upozorila je da bi Trampovo naređenje naškodilo Americi i drugim investitorima širom svijeta.

U subotu je ministarstvo navelo da će Peking preduzeti potrebne kontra mjere da zaštiti svoje kompanije. Kineska vlada je davala taikvu istu objavu ranije kada su SAD uvodile sankcije ali nije preduzimala bilo kakve mjere.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Ellena group želi oporavak Boke i otvaranje hotela Plaža

Kompanija Ellena group iz Herceg Novog, koja je početkom aprila postala vlasnik 33% akcija u Vektra Boki, uputila je zahtjev stečajnom sudiji u Vektri Montenego (koja ima 59% akcija u Vektra Boki) Draganu Vukčeviću i stečajnom upravniku Radojici Grbi za sazivanje vanredne Skupštine akcionara "Vektra Boke". To je "Vijestima" kazao vlasnik Ellena group Danilo Matijašević. Teme vanredne Skupštine akcionara bile bi imenovanje novog upravnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.