NavMenu

Uprava carina dodijelila pivari Trebjesa status ovlašćenog privrednog subjekta

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 28.12.2020. 13:30
Komentari
Podeli
(Foto: ID1974/shutterstock.com)
U skladu sa najvišim EU standardima u oblasti saradnje i partnerstva između carine i biznis zajednice (AEO koncept) Uprava carina Crne Gore dodjelila je status ovlašćenog privrednog subjekta - AEO i kompaniji Industrija piva i sokova Trebjesa DOO iz Nikšića.

- Status AEO dodijeljen je za carinska pojednostavljenja (AEOC) i sigurnost i zaštitu (AEOS). U skladu sa standardima, dobijanjem statusa AEO, kompanija Industrija piva i sokova Trebjesa DOO je priznata od strane carine kao pouzdan partner na carinskom području Crne Gore čime je stekla pravo na korišćenje većeg broja pogodnosti u carinskom postupku - saopšteno je iz Uprave carina.

Pojednostavljenje, ubrzavanje carinskih postupaka i smanjenje troškova poslovanja osnovne su prednosti sticanja statusa AEO, a što ima pozitivan uticaj na stabilnost poslovanja privrednih subjekata, kroz tehnološka ulaganja, dobrovoljno pridržavanje bezbjednosnih propisa i podizanje standarda kvaliteta robe, čime se ostvaruju benefiti važni i za krajnjeg korisnika, odnosno građane.

- Koncept ovlašćenog privrednog subjekta (AEO) koji je uvela Svjetska carinska organizacija (WCO) zasniva se na partnerstvu između carinskih organa i privrednih subjekata. Kompanije koji ispunjavaju široki spektar kriterijuma, na dobrovoljnoj osnovi blisko sarađuju sa carinskim organima kako bi ostvarili zajednički cilj - sigurnost lanca snabdijevanja. Koncept je snažno zasnovan na partnerstvu između carinskih organa i privrednih subjekata. To podrazumijeva da odnos između carinskih organa i AEO funkcioniše na načelima uzajamne transparentnosti, ispravnosti, poštenja i odgovornosti - navodi se u saopštenju.

Kako ističu, očekuje se da AEO postupa u skladu sa carinskim zakonodavstvom, te da će obavijestiti carinski organ o svim poteškoćama na koje nailazi pri usklađivanju sa propisima. Carinski organ treba da im pruža podršku kako bi se to ostvarilo.

- Uslovi koje privredni subjekt mora ispuniti kako bi dobio status AEO podrazumijevaju visoki nivo pouzdanosti i kvaliteta poslovnih procesa i sistema unutrašnje kontrole - navode.

Između ostalog, dodaju, neophodno je postojanje potpune usklađenosti poslovanja sa carinskim propisima u dužem vremenskom periodu, uredno vođenje računovodstva i olakšan pristup računovodstvenoj evidenciji, postojanje sistema koji omogućava otkrivanje nepravilnosti i prevara, arhiviranje evidencije i zaštita od gubitka podataka, odgovarajuće sigurnosne mjere za zaštitu informacionog sistema, finansijska likvidnost itd.

- Uslovi koje privredni subjekt mora ispuniti odnose se i na postojanje strogih pravila vezanih za zaštitu od nezakonitog upada u objekte, procedure za uspostavljanje pouzdanih odnosa sa poslovnim partnerima u cilju zaštite međunarodne trgovine, vršenje provjere potencijalnih zaposlenih koji će raditi na sigurnosno ojsetljivim mjestima - zaključuje se u saopštenju Uprave carina.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.