NavMenu

Alarmantni podaci za novembar - Visoka zagađenost vazduha u Pljevljima, Podgorici, Bijelom Polju i Nikšiću

Izvor: PV portal Petak, 18.12.2020. 12:05
Komentari
Podeli
(Foto: Svietlieisha Olena/shutterstock.com)
Tokom novembra registrovana su prekoračenja srednje dnevne koncentracije PM10 čestica u Pljevljima 23 dana, Podgorici-Zabjelo 21 dan, Podgorici-Blok V 20 dana, u Nikšiću 22 dana i Bijelom Polju 24 dana. Izmjerene su i veoma visoke koncentracije PM2,5 čestica, za koje je propisana granična vrijednost na godišnjem nivou.

U gradovima u kojima su registrovana prekoračenja srednjih dnevnih koncentracija PM10 čestica, prosječna koncentracija PM2,5 čestica tokom novembra kretala se od 49 µg/m3 na mjernom mjestu u Bloku V u Podgorici do 72 µg/m3 na mjernom mjestu u Pljevljima. Granična vrijednost za srednju godišnju koncentraciju PM2,5 čestica iznosi 20 µg/m3, navodi se u mjesečnom izvještaju o kvalitetu vazduha Agencije za zaštitu životne sredine.

Na lošiji kvalitet vazduha u Pljevljima značajno su uticala prekoračenja srednjih satnih i srednjih dnevnih koncentracija sumpor(IV)oksida SO2 (28 sati sa prekoračenjima tokom novembra, tokom jedne kalendarske godine ne smije biti prekoračena preko 24 puta srednja satna koncentracija od 350µg/m3), kao i prekoračenja sredne dnevne granične vrijednosti koja iznosi 125 µg/m3, kojih je bilo tokom 6 dana novembra.

Hemijskom analizom PM10 čestica utvrđeno je povećano prisustvo benzo(a)pirena u uzorcima iz Pljevalja, Nikšića, Bijelog Polja i Podgorice.

Kvalitet vazduha u Južnoj zoni u kojoj se mjerna mjesta nalaze u Baru i Kotoru je bio zadovoljavajući po osnovu svih mjerenih parametara.

Na mjernom mjestu Gradina ne vrši se mjerenje koncentracije sumpornih i azotnih oksida od 04.11. t.g., a na mjernom mjestu Gornje Mrke ne vrši se mjerenje koncentracije azotnih oksida od 03.11. t.g., jer su analizatori poslati na servis i kalibraciju i još uvijek nisu vraćeni i instalirani od strane firme sa kojom je Agencija ugovorila navedene usluge. Ista je situacija i sa analizatorom sumpor(IV)oksida SO2 koji je demontiran 24.10. t.g. sa mjernog mjesta u Bloku V u Podgorici i još uvijek nije vraćen sa servisa i kalibracije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija

Početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici očekuje se u septembru

Kraj trećeg kvartala, a to je septembar je novi rok za početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Direktor Vodovoda Aleksandar Nišavić kaže da je toku finalizacija glavnog projekta posrtojenja te da očekuju da će do kraja ovog mjeseca biti revidiran. - Nakon što projekat bude revidovan sledeći korak je održavanje javne rasprave i dobijanje dozvole za gradnju od nadležnih institucija. To je nešto što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.