NavMenu

Neizvjestan završetak obnove zgrade Muzeja u Bijelom Polju

Izvor: Pobjeda Petak, 18.12.2020. 11:35
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/RussieseO)
U Bijelom Polju još traju radovi na rekonstrukciji zgrade Muzeja jednog od najstarijih kulturno istrijskih objekata u gradu pod Obrovom. Radovi su počeli u junu i planirano je da se završe do 30. oktobra.

Međutim još je neizvjesno kada će rekonstrukcija biti završena.

Direktor te ustanove, Željko Raičević, u razgovoru za Pobjedu, osim da je probijen rok za završetak, nije se mogao reći kada će objekat biti stavljen u funkciju.

- Investitori su Ministarstvo kulture i JU Centar za kulturne djelatnosti "Vojislav Bulatović" Bijelo Polje. Izvođač radova je Program iz Nikšića i kako je saopštio njihov predstavnik, razlog kašnjenja završetka rekonstrukcije je to što se čekao dolazak ekipe konzervatora koja treba da prati i nadgleda radove .Takođe su saopštili da su čekali neki građevinski materijal iz uvoza - kazao je Raičević.

On je podsjetio da je u kulturno-istorijskom i prosvjetnom smislu to najznačajniji objekat u Bijelom Polju, građen još davne 1897. godine.

- Zahvaljujući razumijevanju opštinskog rukovodstva na čelu sa predsjednikom Petrom Smolovićem i bivšem ministru kulture Aleksandru Bogdanoviću, zgrada Muzeja će konačno biti rekonstruisana. Zgrada je zadnji put adaptirana 1982. ali, izložbeni prostor tom rekonstrukcijom nije baš najbolje riješen. Nije riješena ni krovna rekonstrukcija kako treba, tako da smo u poslednjih 15-ak godina imali velike probleme sa prokišnjavanjem, izolacijom, vlagom. Radilo se u veoma teškim uslovima - kazao je Raičević.

Rekonstrukcija se, prema njegovim riječima, mora vršiti u skladu sa propisima i konzervatorskim uslovima koje je propisala Uprava za zaštitu kulturnih dobara.

- To ostaje objekat koji u budućnosti treba da bude kulturno dobro. Adaptiraće se unutrašnost muzeja, dobićemo bolji i moderniji, multimedijalni izložbeni prostor, gdje ćemo moći da održavamo povremene i stalne izložbe, organizujemo razne tribine, promocije, tako da će to biti jedan jako važan prostor za kulturna događanja u našem gradu. Pored toga, adaptacija muzeja će itekako biti značajna i za rad stručnjaka u muzeju, jer ćemo osim tog izložbenog prostora dobiti i bolji kancelarijski prostor - kazao je je direktor Raičević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Ellena group želi oporavak Boke i otvaranje hotela Plaža

Kompanija Ellena group iz Herceg Novog, koja je početkom aprila postala vlasnik 33% akcija u Vektra Boki, uputila je zahtjev stečajnom sudiji u Vektri Montenego (koja ima 59% akcija u Vektra Boki) Draganu Vukčeviću i stečajnom upravniku Radojici Grbi za sazivanje vanredne Skupštine akcionara "Vektra Boke". To je "Vijestima" kazao vlasnik Ellena group Danilo Matijašević. Teme vanredne Skupštine akcionara bile bi imenovanje novog upravnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.