NavMenu

Za podršku građanima i privredi u Nikšiću oko 3 mil EUR

Izvor: Mina Petak, 18.12.2020. 08:54
Komentari
Podeli
(Foto: Denphumi/shutterstock.com)
Opština Nikšić će u narednoj godini kroz mjere podrške i olakšice pomoći privredu i građane sa oko 3 mil EUR, kako bi ublažila posljedice koronavirusa, odlučeno je na sjednici lokalnog parlamenta.

Usvojene mjere odnose se na oslobađanje plaćanja poreza na nepokretnost za poljoprivredno zemljište u narednoj godini, prireza porezu na dohodak građana, kao i oslobađanje ili umanjenje od 50% plaćanja lokalnih administrativnih i komunalnih taksi za period u kojem poreski obveznici ne budu obavljali redovnu djelatnost zbog propisanih epidemioloških mjera.

Predviđeno je i oslobađanje plaćanja zakupnine za zakupce poslovnog prostora u vlasništvu Opštine u periodu u kojem ne budu obavljali redovnu djelatnost, kao i zakupnine za zemljište na kojem je postavljen ili izgrađen privremeni objekat, ukoliko ne bude radio.

Sekretarka opštinskog Sekretarijata za finansije, razvoj i preduzetništvo, Sanija Fatić, kazala je da je prethodni, prvi set mjera iznosio 1,85 mil EUR, ali da je sada podrška skoro duplo uvećana, jer su ocijenili da je neophodno pomoći privredi kako bi zadržali njen nivo razvijenosti i postojeći broj zaposlenih.

- Time se umanjuje opasnost propadanja privrede i narušavanje poslovnog ambijenta, a samim tim i rizika od socijalnog propadanja u Nikšiću - rekla je Fatić na sjednici Skupštine.

Ona je objasnila da su usvojene mjere planirane uz poštovanje preporuke Ministarstva finansija i datih smjernicama za izradu budžeta za narednu godinu, kao i uz vođenje odgovorne fiskalne politike sa raspoloživim prihodima.

Fatić je, govoreći o novim usvojenim mjerama, precizirala da se obveznicima godišnje uruči oko 18 hiljada rješenja za plaćanje poreza na nepokretnost za poljoprivredno zemljište, od kojih se opštinski budžet pripuni sa 330.000 EUR, ali da će naredne godine ta uplata izostati zbog usvojenih mjera podrške.

Ona je navela i da će u paket mjera dodati finansijsku podršku malim preduzetnicima pogođenim posljedicama koronavirusa, koji su do kraja juna naredne godine zadržali isti broj zaposlenih u odnosu na kraj prošle godine ili su od tada zaposlili nove radnike sa evidencije Zavoda za zapošljavanje, a ispunjavaju i ostale predviđene uslove.

Predsjednik nikšićke Opštine, Milutin Simović, saopštio je da su mjerama, koje će važiti do kraja juna, željeli posebno da podrže privrednike grada i malo preduzetništvo, jer je taj sektor najizloženiji negativnim uticajima pandemije.

- Naš osnovni cilj je obezbijediti održivost sektora malih preduzeća, jer je pandemija ostavila velike posljedice i duboke ožiljke i na ekonomskom i socijalnom biću u Nikšiću i Crnoj Gori, a posebno na zdravlje ljudi - rekao je Simović.

To je bio dodatni motiv za donošenje i pet novih mjera, koje su, kako je ocijenio, finansijski dosta izdašne.

- Sigurni smo da je u ovoj situaciji bolje uložiti više novca da se održe postojeća radna mjesta, umjesto dopustiti da se izgube, pa potom nakon prolaska krize definisati mehanizme i projekte za njihovo obnavljanje - rekao je Simović.

On je naveo da podrška kroz oslobađanje poreza na poljoprivredno zemljište iznosi 330.000 EUR, a da će predviđene obaveze za lokalne, administrativne i komunalne takse biti umanjene 50 odsto preduzećima koji su otežano obavljala djelatnosti u ovom periodu.

Prema riječima Simovića, prilikom donošenja mjera moralo se voditi računa i o fiskalnoj održivosti, ali i o tome da poslovni ambijent u Nikšiću mora biti mnogo konkurentniji zbog privlačenja mogućih investitora.

Simović je, obrazložući paket mjera, naveo i predviđeno oslobađanje plaćanja zakupnine za šest mjeseci za 192 zakupca opštinskih stanova socijalnog stanovanja u naseljima Humci i Duklo.

On je kazao da će planirani set pomoći dopuniti mjerom koja se odnosi na mogućnost za direktnu podršku malim preduzetnicima, jer posebnu pažnju žele da usmjere na krojačke i frizerske radnje, kao i ugostiteljske objekte, koji su jedni od najpogođenijih u ovom periodu.

- Definisaćemo način da kroz neki finansijski realan iznos obezbijedimo direktnu podršku za najpogođenije iz tog sektora malog preduzetništva kako bi obezijedili njihovu održivost i u idućoj godini - saopštio je Simović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.