NavMenu

U Herceg Novom planirana gradnja hotela sa četiri zvjezdice - Raspisan konkurs za izradu arhitektonsko urbanističkog rješenja

Izvor: eKapija Utorak, 15.12.2020. 11:48
Komentari
Podeli
(Foto: Opština Herceg Novi/Konkursna dokumentacija)
U Herceg Novom je u planu izgradnja hotela sa četiri zvjezdice, koji će biti smješten uz samo gradsko jezgro, u Zapadnom podgrađu.

Naime, Sekretarijat za prostorno planiranje i izgradnju Opštine Herceg Novi je na zahtjev korisnice prostora Danice Borožin rapisao javni poziv ja izradu arhitektonsko urbanističkog rješenja za izgradnju turističkog objekta - hotela na lokaciju koju čini katastarska parcela 571/14 KO Herceg Novi.

Kako je navedeno u konkursnoj dokumentaciji, lokacija površine 444 m2 koja je u privatnom vlasništvu nalazi se uz gradsko jezgro Herceg Novog, u Zapadnom podgrađu. Na parceli se već nalazi objekat koji će biti srušen i na čijem mjestu će biti izgrađen hotel.

- Osnovni cilj konkursa je da obezbijedi najkvalitetnije arhitektonsko urbanističko rješenje objekta na osnovu datih parametara i preporuka. Od konkursnih radova se očekuje da vrednujući zatečene karakteristike uže i šire lokacije, odnosno prostorno‐urbane i arhitektonsko‐graditeljske karakteristike, ostvare promišljeno uklapanje planiranih objekata u postojeću urbanu strukturu i ponude optimalno funkcionalno rješenje planiranih programskih sadržaja. Očekuje se inovativan pristup kod prostornih i arhitektonsko‐oblikovnih rješenja kao i upotrebe materijala, a u skladu sa namjenom objekta i zatečenim kontekstom - stoji u dokumentaciji.

Uzimajući u obzir atraktivnost i položaj predmetne lokacije, kao i da Ul. X Hercegovačke brigade pored Njegoševe ulice predstavlja jednu od glavnih gradskih ulica, konkursna lokacija će se smatrati kao zona mješovite namjene koja će izgradnjom hotela biti u funkciji poboljšanja turističke ponude.

- Na lokaciji je potrebno isprojektovati hotel kategorije 4* u skladu sa Pravilnikom o vrstama, minimalno‐tehničkim uslovima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata. Slobodni prostor lokacije, kroz uređenje terena urediti na način da minimum 50% objektom nepokrivenog dijela parcele bude predviđen za ozelenjavanje - navodi se u konkursu.

(Foto: Opština Herceg Novi/Konkursna dokumentacija)
Dodaje se da je ozelenjavanje parcele uz ulicu (ili drugu i javnu površinu) neophodno vršiti reprezentativnim autohtonim ili alohtonim vrstama.

- Parkiranje u okviru predmetne lokacije, pored saobraćajne površine uz kolsku saobraćajnicu, potrebno je predvidjeti u okviru lokacije ili u okviru objekta. Idejno rješenje mora biti usaglašeno sa uputstvima programskog zadatka, smjernicama i izvodom iz planskog dokumenta (koji su sastavni dio konkursne dokumentacije) kao i skladu sa zakonskom regulativom za ovu vrstu objekata - objašnjeno je u dokumentaciji.

Konkurs je nacionalni, opšti, projektni, jednostepeni, anonimni. Pravo učešća imaju sva fizička i pravna lica koja ispunjavaju tražene uslove. Autori konkursnog rada, odnosno predstavnici autorskog tima, moraju imati visoku spremu, VII‐1 nivo kvalifikacija – Arhitektonski fakultet.

Konkurs je otvoren od 9. decembra 2020. do 9. februara 2021. godine.

Svi učesnici mogu postavljati pitanja vezana za konkurs do 25. decembra 2020. godine, zaključno sa tim datumom, nakon čega će sva pristigla pitanja i odgovori biti objavljeni na sajtu OPštine Herceg Novi do 31. decembra 2020. godine. Svi učesnici će biti obaviješteni o odluci žirija do 1. marta 2021. godine kada je planirano otvaranje prispjelih rješenja.

Visina sredstava za konkursni fond iznosi 12.500 EUR. Za nagradni fond opredijeljeno je 8.000 EUR, pri čemu će prva nagrada dobiti 3.500 EUR, druga 2.500, treća 1.000 EUR, a predviđena su i dva otkupa u iznosu od po 500 EUR.

- Ukupan fond za troškove žirija, izvjestilaca i organizacije, iznosi 4.500 EUR. Iznosi su navedeni u neto vrijednosti i u istoj će biti isplaćeni - objašnjeno je u dokumentaciji.

Više informacija možete vidjeti OVDJE.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.