NavMenu

Komšija je najbolji susjed - Zašto je sada vrijeme za regionalno poslovno povezivanje

Izvor: eKapija Utorak, 08.12.2020. 14:11
Komentari
Podeli

U danima kada se svijet iz globalnog sela, usljed pandemije koronavirusa preko noći pretvorio u globalni karantin, privrednici su bili među prvima koji su shvatili da od najbližeg nemaju boljeg partnera i prijatelja. Nacionalno tržište je sigurnost, ali tim veća ukoliko je i matična zemlja velika, još bolje, ako ima više od milijardu stanovnika, kao Kina. Svi znamo šta predstavlja proces balkanizacije - cijepanje na što manje činioce. Preživjeće oni svakako, ali da bi napredovali, treba ih uvezati u veća tržišta i podsticati međusobnu saradnju - to će reći svako ko se bavi, racionalno, biznisom, a da to ne podrazumijeva vlasništvo nad rudnikom dijamanata, ili nešto slično.

Uspješniji veći sektori privrede, poput, na primjer, prehrambene industrije u Srbiji, i ne samo nje, odavno profitiraju od pristupa širem, regionalnom tržištu, a okolnosti pod pandemijom potvrdile su ispravnost takvog koncepta.

Uvidjeli su, veoma brzo, poslovni ljudi ovu istinu i u granama privrede koje su pretrpjele katastrofalnu štetu, poput turizma, pa su tako prošlog ljeta gosti iz Srbije otkrili da jedna susjedna država - Bosna i Hercegovina - ima morsku obalu. Crna Gora ih nije pustila, da se ne raširi zaraza, a onda je ipak sa "korona fri" prešla na "korona svi" režim. A ionako neslavna sezona je prošla još gore.

Poslovni portal eKapija nastoji, od osnivanja, da pospješi regionalnu saradnju i povezivanje među poslovnim ljudima - prvim komšijama. Još u SFRJ, međusobna trgovina je bila velika, kao i industrijska kooperacija, ali su investicije koje su prelazile republičke granice bile izuzetno skromne. Među savremenim verzijama feudalizma, mi biramo principe slobodnog tržišta, konkurencije - sa što više učesnika.

Pitali smo kompanije iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore o njihovim regionalnim poslovima i planovima. Aktuelno - koliko je pandemija koronavirusa otežala regionalno poslovanje, u kojim segmentima se to najviše osjeća? Sa druge strane, da li je ovo što se dešava na neki način i šansa za regionalni proboj?

Dalje, pitali smo ih smatraju li da aktuelni pravni i politički okvir pogoduje regionalnom povezivanju kompanija i šta bi sve države još mogle da učine, da poprave stvari?

To je i prilika za kompanije da kažu imaju li planove za nove poslove, odnosno, za širenje poslovanja u regionu.

O pravnom okviru ali i o opštim prilikama koje utiču na regionalno poslovanje, pitali smo i zainteresovane privredne komore.

Narednih dana i nedelja objavljivaćemo tekstove sa ovom tematikom.

Vaša eKapija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Ellena group želi oporavak Boke i otvaranje hotela Plaža

Kompanija Ellena group iz Herceg Novog, koja je početkom aprila postala vlasnik 33% akcija u Vektra Boki, uputila je zahtjev stečajnom sudiji u Vektri Montenego (koja ima 59% akcija u Vektra Boki) Draganu Vukčeviću i stečajnom upravniku Radojici Grbi za sazivanje vanredne Skupštine akcionara "Vektra Boke". To je "Vijestima" kazao vlasnik Ellena group Danilo Matijašević. Teme vanredne Skupštine akcionara bile bi imenovanje novog upravnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.