NavMenu

Pandemija koronavirusa otežava poslovanje građevinskih kompanija - Najveći izazovi nedostatak radne snage i otežana nabavka materijala i opreme

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 07.12.2020. 15:52
Komentari
Podeli
(Foto: chaiyapruek youprasert/shutterstock.com)
Pandemija koronavirusa uticala je i na sektor građevinarstva, a negativne efekti krize na poslovanje građevinskih preduzeća ogledali su se u nedostatku radne snage i otežanom snabdijevanju građevinskim materijalom i opremom, saopšteno je na onlajn sjednici Odbora Udruženja građevinarstva i industrije građevinskih materijala Privredne komore Crne Gore (PKCG) koja je održana 4. decembra.

- Smanjen je broj zaposlenih koji izvode radove što je za posljedicu imalo prolongiranje rokova. Šansu za oporavak u ovoj godini, kao i za dalji razvoj u narednim, predstavljaju započeti kapitalni projekti. Posebno ohrabruju najave da će se nastaviti sa realizacijom novih velikih infrastrukturnih projekata u oblasti energetike, putne i komunalne infrastrukture. Od značaja za sektor je i što je pokrenuta realizacija četvrte faze Projekta rješavanja stambenih potreba građana po povoljnim uslovima - 1000 plus - saopšteno je iz PKCG.

Na sjednici koju je vodio Mile Grujić, predsjednik Odbora, razmatrani su Program rada za narednu godinu, uticaj pandemije Covid-19 na poslovanje preduzeća iz ove djelatnosti, Izmjene i dopune Zakona o prostornom planiranju i izgradnji objekata i Informacija o sektoru građevinarstva za 2020. godinu. U Programu rada su data najvažnija pitanja i zadaci kojima će se Udruženje baviti u narednoj godini i dopunjavaće se aktuelnim temama u ovoj oblasti.

- Odbor će između ostalog pratiti implementaciju Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, razmotriti novu metodologiju izdavanja licenci za pravna lica u oblasti građevine, postupak legalizacije, kapitalne investicije, projekte EU, mogućnosti unapređenja industrije građevinskog materijala i drugo - navode iz PKCG.

Negativni uticaju pandemije

Miroljub Vojinović iz kompanije Čelebić smatra da je Program rada kvalitetan, te da se posebno treba fokusirati na edukaciju građevinara, kako bi mogli da u većoj mjeri koriste digitalne servise. Istakao je i da je poslovno okruženje pretpjelo značajne posljedice zbog pandemije Covid-19, što će se odraziti i na građevinski sektor, pa i na kompaniju Čelebić.

- Primijetna je usporenost u komunikaciji sa državnom administracijom zbog čegabi Privredna komora trebalo da inicira razgovore kako bi se situacija u ovom segmentu unaprijedila. Zatvaranje granica se negativno odrazilo na kadrovsku strukturu u građevinskim kompanijama koje koriste usluge radnika iz okruženja - rekao je Vojinović.

Dodao je i da odluka o skraćenju radnog vremena i ograničavanju kretanja doprinosi padu produktivnosti, većim gužvama u saobraćaju i prodavnicama.

Predsjednik Odbora Mile Gujić saglasan je sa ocjenama iz kompanije Čelebić i dodao da rad od kuće i odsustvo zbog bolesti zaposlenih prave "ogroman pritisak" na poslovanje.

- Moramo izvući pouke iz ove situacije i da preko Komore ubrzamo komunikaciju i procedure državne administracije prema građevinskim kompanijama - rekao je Gujić.

Govoreći o situaciji na tržištu, Gujić je kazao da postoji interesovanje za kupovinu stanova, ali u manjem obimu nego prošle godine. Ističe značaj projekta 1000+ za održavanje građevinskog sektora do dolaska boljih vremena.

Novine koje donosi izmijenjeni Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata

Sekretar Balša Rakčević ocijenio je da će usvojene izmjene i dopune Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, u kojem su predstavnici privrede imali aktivno učešće, ubrzati procese koje su privrednici identifikovani kao biznis barijere u ranijem periodu.

- Značajno su skraćeni rokovi izmjena važećih planskih dokumenata do donošenja Plana generalne regulacije. Izmjenama ovog zakona opštinama se daje mogućnost umanjenja plaćanja naknade za opremanje građevinskog zemljišta (komunalija) do 100%, na određenu vrstu investicija - objekata. Do donošenja Plana generalne regulacije Crne Gore, koji bi trebalo sveobuhvatnije da uredi pitanje komunalnog opremanja za cijelu državu, ovo rješenje će predstavljati značajan podsticaj za investiranje - rekao je Rakčević.

(Foto: mosher/shutterstock.com)
Podsjetio je i da su privrednici oslobođeni i plaćanja naknade za opremanje građevinskog zemljišta kada je u pitanju građenje objekata za proizvodnju, preradu i skladištenje, kao i za hotele sa najmanje četiri zvjezdice. Takođe proširen je i broj lokalnih objekata od opšteg interesa za koje izvršni organ Opštine može da utvrdi lokaciju za građenje i izda urbanističko tehničke uslove, sto značajno skraćuje procedure.

- Veoma je važno istaći da je data mogućnost članom 218a, da na zahtjev privrede, Vlada izda urbanističko tehničke uslove za izgradnju objekata proizvodnje i/ili prerade koji zapošljavaju 50 radnika i više, hotela, turističkog naselja odnosno turističkog rizorta kapaciteta od 150 ležajeva i više, energetike i dr. Takođe, produžen je rok za legalizaciju bespravnih objekata sa olakšanom procedurom - dodao je.

Rakčević je istakao i da je kod obavljanja djelatnosti novitet vraćanje nekih nadležnosti Inženjerskoj komori, kao što je, na primjer, obavezno članstvo i potreba polaganja stručnog ispita.

- Takođe, Inženjerska komora uvodi program obavezne obuke odnosno stručnog usavršavanja ovlašćenih inženjera i revizora. Novim rješenjem je predviđeno da, u zavisnosti od gabarita objekta, može biti smanjen broj obaveznih struka za obavljanje djelatnosti revizije tehničke dokumentacije i stručnog nadzora u kompanijama, a sve u cilju da se veći broj privrednih subjekata uključi u ove poslove, ali ne na uštrp kvaliteta - istakao je Rakčević.

On je predstavio i Informaciju o poslovanju u sektoru, u kojoj se navodi da je vrijednost izvršenih građevinskih radova u prvih devet mjeseci 2020. godine iznosila je 544,7 mil EUR i manja je za 7,9% u odnosu na uporedni period prethodne godine.

- U prvoj polovini 2020. u Crnoj Gori je izdato 120 građevinskih dozvola a predviđeno je građenje 973 stana površine od 55.865 m2. Uvezeno je građevinskog materijala za 69,5 mil EUR, 23,88% manje u odnosu na uporedni period, izvezeno u vrijednosti od 5,34 mil EUR, što je za 7,8% više - pokazuju podaci.

Preporuke

Odbor Udruženja građevinarstva i industrije građevinskih materijala dao je i nekoliko preporuka za razvoj sektora

- Prije svega neophodno je razmotriti mogućnost uvođenja programa podrške koji će doprinijeti supstituciji uvoza građevinskog materijala revitalizacijom postojećih objekata i opreme i nabavkom nove, čime bi se omogućila valorizacija raspoloživih resursa (drvna masa, mineralni resursi). Takođe. potrebno je raditi na afirmaciji Zakona o privatno-javnom partnerstvu, kako bi na taj način animirali domaće i inostrane kompanije, da učestvuju u finansiranju i izgradnji kapitalnih državnih projekata - saopšteno je iz PKCG.

Jedna od preporuka je i da se ubrzaju procesi vezani za izgradnju saobraćajne infrastrukture, imajući u vidu da su od strane EU, kroz Berlinski proces, već utvrđeni i podržani glavni saobraćajni koridori koji će povezati region.

- Na kraju, treba raditi na afirmisanju i promociji deficitarnih zanimanja u sektoru građevinarstva, u cilju smanjenja nezaposlenosti, kao i zavisnosti od radne snage iz inostranstva - zaključuje se u saopštenju PKCG.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija

Vračar: Ponuda za zakup Željezare nezadovoljavajuća, sve zainteresovane kompanije mogu aplicirati za pregovarački postupak

Predstavnik Komisije ispred Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Miro Vračar saopštio je da je ponuda švajcarske kompanije 8B Capital S.A. za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare nezadovoljavajuća. Ta kompanija se jedina prijavila na drugi međunarodni javni poziv. Vračar je, nakon razmatranja ponude, kazao da što se tiče švajcarske kompanije, niti postoji bankarska garancija niti uplata depozita i da moraju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.