Izvor: Mina | Srijeda, 02.12.2020.| 15:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sada je pravo vrijeme za nabavku ili lizing aviona - Kupovina letjelica rješenje za male zemlje

(Foto: YouTube/screenshot)
Kupovina aviona je rješenje za male zemlje koje žele da imaju funkcionalne kompanije, ocijenio je izvršni direktor nacionalnog prevoznika Montenegro Airlines (MA), Vlastimir Ristić i dodao da je iznajmljivanje aviona loša opcija.

- Kupovina aviona je rješenje za male zemlje koje žele da imaju funkcionalne kompanije. Iznajmljivanje aviona je loša opcija, jer mala tržišta ne mogu osigurati nalet koji opravdava fiksnu rentu - rekao je Ristić za vazduhoplovni portal analitičara Alena Šćurica, Zamaaero.

On je kazao da lizing ima smisla samo ako se fiksna renta razbije na veliki nalet. U suprotnom slučaju fiksni troškovi gutaju svaki rad.

Ristić se složio da je sada dobro vrijeme za kupovinu ili lizing aviona, posebno Embraera, kojih ima velik broj svježe prizemljenih. U pitanju su avioni koji nijesu jako stari i imaju relativno mali broj sati leta.

On smatra i da male zemlje moraju finansirati avijaciju, ali da pritom mogu birati da li će finansirati svoju ili tuđe kompanije.

Ristić je podsjetio da u slučaju finansiranja svoje kompanije novac ostaje u zemlji, a zapošljava se domaća radna snaga, koja plaća poreze i troši plate u svojoj državi.

On je kazao da je još važnije to što tada država upravlja svojim destinacijama i ulaže u linije koje vremenom postaju ozbiljan turistički tok.

Jednako tako država upravlja svojim avionima u kriznim situacijama, što potvrđuje upravo situacija sa pandemijom Covid-19.

Ristić je naveo i da je MA spreman za prevoz vakcine, te da samo čeka odluku Vlade kako bi ona za par sati bila na raspolaganju građanima.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.