NavMenu

Indija razvija svoje vakcine protiv Kovida-19

Izvor: eKapija Srijeda, 02.12.2020. 11:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: pogonici/shutterstock.com)Ilustracija
Premijer Indije Narendra Modi posetio je tri postrojenja za razvoj i proizvodnju vakcina: Zajdus Bajotek (Zydus Biotech) u Ahmedabadu, Barat Bajotek (Bharat Biotech) u Hajderabadu i Institut za serume Indije (Serum Institute of India) u Puni.

Na dve od ovih lokacija Indija razvija svoje vakcine protiv Kovida-19, a u jednom od ovih postrojenja biće proizvedene milijarde vakcine.

Cilj premijerove posjete je bio da se lično uvjeri kako teče proces razvoja i proizvodnje vakcina i da se uživo sretne sa naučnicima kako bi im podigao moral i ubrzao njihove napore na ovoj prekretnici na putu razvoja vakcine.

Premijer Modi je istakao da za Indiju vakcine nisu samo od ključne važnosti za dobro zdravlje već i globalno dobro i da je dužnost Indije da pomogne drugim zemljama, uključujući nacije u svom susjedstvu, u kolektivnoj borbi protiv virusa.

- Ne samo da Indija predvodi svijet u istraživanju vakcine, već će igrati i ključnu ulogu u svjetskoj proizvodnji vakcina - izjavio je on, saopštila je Ambasada Indije u Beogradu.

U svojoj borbi protiv pandemije, Indija je postala svjetska apoteka. Planirano je da 4. decembra ambasadori 100 zemalja posjete Punu i obiđu postrojenja Instituta za serume Indije i Đenova Bajofarmaceutikals (Gennova Biophamaceuticals Ltd).

Indija se bori bolje nego većina zemalja

Indija ima samo 6.731 zaraženih na milion stanovnika. Što se tiče broja smrtnih slučajeva na milion stanovnika, Indija je registrovala samo 98 smrtnih ishoda na milion stanovnika. Trenutno kriva u Indiji prikazuje opadajući trend.

Od vrhunca sredinom septembra kada je biljžila skoro 97,894 novih slučajeva svakog dana, 26. novembra je imala 43,174 novozaraženih.

- Uzimajući u obzir prosječan broj novozaraženih tokom sedam dana, izgleda da je Indija promijenila trend krive - navodi se.

Premijer Modi je donosio brze i proaktivne odluke i uložio sve moguće napore da se uhvati u koštac sa pandemijom i prije nego što je izazvala pometnju u zemlji, saopštila je ambasada.

Indija je veoma rano uvela rigorozne mjere u cilju obuzdavanja i kontrole zaraze. Indija je među prvima uvela brze antigenske testove zajedno sa RT-PCR testovima.

U mnogim dijelovima Indije je još u aprilu propisano da je nošenje maski obavezno, a i sam Modi je nosio masku tokom svojih javnih pojavljivanja od početka aprila.

Premijer Narendra Modi je takođe veoma rano odlučio da uvede karantin na nacionalnom nivou. Ova odluka je promijenila putanju infekcije u Indiji.

Indija je iskoristila period zabrane izlaska iz kuće da oformi 15.362 kovid jedinica, oko 1,54 miliona kreveta za izolaciju, 270.000 kreveta sa kiseoničkom podrškom i 78.000 kreveta u intenzivnoj njezi.

Državnim bolnicama širom zemlje isporučeno je 32.400 respiratora. Potrebno je skrenuti pažnju da su u posljednjih 70 godina, ove državne bolnice imale svega 12.000 respiratora.

Takođe je obezbijedila 37 miliona N95 maski i 16 miliona setova zaštitne opreme saveznim državama, navodi se u saopštenju Ambasade.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Za sanaciju dva mosta na magistralnom putu Bar-Ulcinj preko 2 mil EUR

Uprava za saobraćaj ponovo je raspisala tendere za sanaciju dva mosta na magistralnom putu Bar - Ulcinj. Vrijednost radova za rekonstrukciju mosta Kruče zadržala se na 1,44 mil EUR sa uračunatim PDV-om. Most Kruče nalazi se na magistralnom putu Bar - Ulcinj, na km 16+200. Kako se može vidjeti u glavnom projektu sanacije, za čiju izradu je bio zadužen Projectman iz Podgorice, nakon analize mogućih rešenja sanacije mosta Kruče, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.