NavMenu

Rezervat prirode Solila u Tivtu dobija nove sadržaje - U planu izgradnja modernog centra za posjetioce

Izvor: bokanews.me Utorak, 01.12.2020. 11:06
Komentari
Podeli
(Foto: Mina FC/Unsplash)
Rezervat prirode Solila kod Tivta uskoro će dobiti moderan objekat Centra za posjetioce i drugu neophodnu opremu zahvaljujući IPA projektru prekogranične saradnje "ePATH - Endemcig pathways Endemske staze", a čiji je jedan od korisnika i JP Morsko Dobro iz Budve, koje upravlja ovim rezervatom.

Projekat je odobren za finansiranje na drugom po redu pozivu za predloge projekata u okviru trilateralnog Interreg IPA Programa prekogranične saradnje između Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, u okviru Programske ose 3 "Doprinos razvoju turizma i zaštiti kulturnog i prirodnog nasledja", sa ciljem da jača i diversifikuje turističku ponudu kroz prekogranične prisutpe i da omogući bolje upravljanje i održivo korišćenje kulturnog i prirodnog nasleđa. Glavni cilj ePATH projekta je kreiranje zajedničke turističke ponude tri zaštićena područja kroz promociju njihovih prirodnih (endemske vrste) i kulturnih vrijednosti.

Vodeći partner u prijektu je JP Park Prirode Hutovo Blato iz BiH - upravljač Parkom prirode Hutovo Blato, partner iz Hrvatske je preduzeće Makarski komunalac doo koji se stara o Biokovskim botaničkim vrtom Kotišina (dio Parka prirode Biokovo), dok je partner iz Crne Gore Javno preduzeć za upravljanje morskim dobrom iz Budve (JPMD), koje upravlja Posebnim rezervatom prirode Tivatska solila.

Ukupni budžet projekta za sva tri partnera iznosi 1.540.375 EUR, od čega 1.309.319 EUR predstavlja donaciju iz EU fondova koji obezbjeđuju kofinansiranje u iznosu od 85%. Preostalih 15% ukupne vrijendosti ePATH- a kofinansiraju projektni partneri. Budžet za aktivnosti Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom iznosi 422.329 EUR, od čega je 358.980 EUR donacija Evropske unije, dok će JPMD iz svojih sredstava opredijeliti 63.350 EUR.

- Planom korišćenja sredstava JPMD za 2021. godinu opredjeljen je iznos od 34.000 EUR za kofinansiranje aktivnosti koje će se realizovati tokom naredne godine. Inače, predviđeno je da se sve projektne aktivnosti kroz ePATH realizuju u roku od 24 mjeseca. Realizacija projekta je započela 1. novembra, potpisivanjem Subsidy Agreement-a između vodećeg partnera i Upravljačkog tijela Interreg IPA CBC programa, a u toku je potpisivanje Partnerskog sporazuma između sva tri partnera, nakon čega će se održati početna (kick off) konferencija - rečeno je u JPMD.

Kako su precizirali, ključna aktivnosta koja će se tokom implementacije ePATH projekta realizovati u Posebnom rezervatu prirode Solila u Tivtu je postavljanje objekta Centra za posjetioce na ulazu u ovaj rezervat. Objekat koji će se sastojati od info pulta za pružanje informacija posjetiocima, višefunkcionalne sale koja će služiti kao izložbeni i prostor za organizaciju radionica i prezentacija, te krovne terase sa prostorom za posmatranje. Za objekat Centra za posjetioce na Solilima, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom izradilo je projektnu dokumentaciju, pribavilo sve neophodne saglasnosti i dozvolu Agencije za zaštitu prirode i životne sredine.

Takođe, u sklopu ePATH-a , novi Centar za posjetioce na Solilima će biti opremljen savremenom multimedijalnom i interaktivnom opremom za predstavljanje prirodnih i kulturnih vrijednosti rezervata, opremom za organizaciju radionica i prezentacije, fiksnim durbinima na krovnoj terasi za posmatranje ptica, meteo stanicom, promotivnim materijalom i slično Predviđena je i nabavka opreme za birdwatching turizam (posmatranje ptica) - dvogleda, durbina, fotoaparata, audio vodiča i slično, kao i obuka četvoro zaposlenih u JPMD za poslove za stručnog vodiča u zaštićenim područjima u skladu sa metodologijom Evropske organizacije vodiča.

- Tokom implementacije projekta radiće se i na formiranju i promociji zajedničke turističke ponude sva tri rezervata prirode Endemskim stazama i organizovanje grupnih posjeta, kampova za birdwatching turiste, takmičenja za posjetioce, radionica za djecu skolskog uzrasta, izrada aplikacije za mobilne telefone, izrada promotivnog materijala - naveli su iz JPMD.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.