Izvor: Tanjug | Petak, 27.11.2020.| 18:01
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Amazon časti radnike sa ukupno 500 mil USD prazničnih bonusa

Ilustracija
Ilustracija (Foto: lsantilli/shutterstock.com)
Američki onlajn trgovac Amazon isplatiće jednokratno praznične bonuse u iznosu do 300 USD zaposlenima koji pakuju i isporučuju robu, nakon što se suočio sa sindikalnim i drugim kritikama zbog ukidanja ekstra naknada za rad u rizičnim okolnostima zbog pandemije Kovid-19.

Kompanija je saopštila da će radnicima sa punim radnim vremenom isplatiti bonuse od 300 USD, a honorarcima 150 USD, ako u tom gigantu za e-trgovinu budu radili tokom cijelog decembra, prenosi agencija Blumberg.

To će Amazon koštati oko 500 mil USD, naveo je šef logistike Dejv Klark u blogu na korporativnom veb sajtu.

Kao i mnogi konkurenti u e-maloprodaji, koji nude isplatu ekstra naknada kao podsticaj radnicima da nastave da dolaze na posao tokom pandemije, Amazon je ukinuo tu vrstu mjesečnih bonusa nakon naglog rasta armije tražilaca posla zbog poremećaja u ekonomiji.

Kompanija je krajem maja ukinula dodatak od dva dolara po satu stotinama hiljada zaposlenih u njenim magacinima i distributivnim centrima. U junu je, ipak, isplatila jednokratne bonuse od 500 USD.

U poslednje vrijeme, Amazon se suočio sa kritikama dijela zaposlenih zbog pokušaja da privuče nove radnike nuđenjem bonusa od čak 3.000 USD kako bi obezbijedio dovoljno osoblja za pokrivanje praznične gužve, pri čemu je postojećim radnicima ponudio vaučere u iznosu koji pokriva samo kupovinu ćurke za Dan zahvalnosti, dodaje Blumberg.

Početkom ove nedelje, protest grupe radnika u skladištu Amazona u Alabami, koji je organizovao sindikalni pokret, prerastao je u opšti, što je retkost u kompaniji koja zabranjuje radničko organizovanje u svojim redovima.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.