Izvor: eKapija | Nedjelja, 29.11.2020.| 15:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za prevoz đaka 30 novih autobusa i kombi vozila - Potpisan ugovor vrijedan 1,7 mil EUR

(Foto: Aleph Studio/shutterstock.com)
Obrazovni sistem će biti bogatiji za 30 novih školskih autobusa, odnosno kombi-vozila, za čiju nabavku je u petak, 27. novembra, u prostorijama Ministarstva prosvjete potpisan ugovor između Uprave za imovinu, koja je nadležna za sporvođenje postupka nabavke vozila i Konzorcijuma S leasing, Efel Motors doo, Ben-Kov doo i Osmanagić CO doo.

Ugovor je vrijedan oko 1.700.000 EUR, a vozila će biti isporučena najkasnije za 110 dana od dana potpisivanja ugovora, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Ugovor su potpisali direktor Uprave za imovinu, Blažo Šaranović i predstavnik Konzorcijuma, Damir Osmanagić, u prisustvu ministra prosvjete Damira Šehovića.

Ministar Šehović je izrazio zadovoljstvo što će obrazovni sistem biti bogatiji za 30 novih školskih autobusa, odnosno kombi-vozila, što predstavlja trećinu ukupnog voznog parka kojim škole raspolažu. Istakao je da, iako organizacija prevoza učenika nije nadležnost Ministarstva prosvjete, ono nije ostalo nijemo na potrebe rješavanja otvorenih pitanja prevoza učenika iz pojedinih ruralnih područja, već su uloženi napori da se nabave nova vozila.

- Koliko je važna ova investicija govori i podatak da oko 7.500 učenika i studenata i nastavnika koristi usluge prevoza i da je ovo prvi organizovan način nabavke školskih vozila u ovom obimu posljednjih decenija - rekao je ministar Šehović.

On je pojasnio da se prevoz učenika i studenata organizuje na tri načina: linijskim prevozom koji prema važećoj zakonskoj regulativi uređuje opština, a Ministarstvo participira u troškovima karte. Tamo gdje nije moguće organizovati javni prevoz, pravo na prevoz učenici ostvaruju na osnovu posebnih ugovora koji Savjeti roditelja škola zaključuju sa prevoznikom, pri čemu Ministarstvo prosvjete, takođe, participira u troškovima prevoza učenika.

Međutim, u pojedinim ruralnim područjima gdje nema organizovanog javnog prevoza, niti su sklopljeni posebni ugovori, prevoz učenika se rješava putem stotinak vozila kojima škole raspolažu. Ovom nabavkom, biće zamijenjena trećina voznog parka obrazovnog sistema, bezbjednost djece biće podignuta na veći nivo, a troškovi za održavanje vozila biće racionalniji.

Blažo Šaranović je rekao da su na javni konkurs pristigle dvije ponude, od kojih je jedna bila ispravna, a to je zajednička ponuda S leasing, Efel Motors doo, Ben-Kov doo i Osmanagić CO doo. Kako je rekao, za prvu godinu trajanja lizinga obezbijeđeno je 500.000 EUR za ovaj postupak i dodao da će Uprava za imovinu ispratiti realizaciju Ugovora.

Šehović i Šaranović su izrazili očekivanje da će dobavljač u rokovima obezbijediti vozila, te da će u narednim godinama i ostatak školskog voznog parka biti obnovljen.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.