NavMenu

Globalne berze se drže blizu rekordnih nivoa

Izvor: Tanjug Petak, 27.11.2020. 11:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: SergeyP/shutterstock.com)Ilustracija
Azijske berze su se zadržale danas blizu rekordnih nivoa, pri čemu su investitori balansirali između ponovnog osjećaja pesimizma u vezi sa dugo očekivanom vakcinom protiv koronavirusa i nada da će se neke ekonomije azijskog regiona oporaviti brže od zapadnih rivala.

Globalni indeks svjetskih berzi MSCI danas je u plusu za 0,08%, što je neznatno ispod maksimuma koji je u jednom trenutku dostigao tokom jučerašnjeg trgovanja.

Istovremeno, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, zanemarljivo je skliznuo držeći se i dalje blizu najvišeg nivoa u svojoj istoriji, koji je dotakao ove nedelje, izvještava Reuters.

Australijske akcije su potonule za 0,53%, nakon što je Kina uvela carine na australijsko vino, što će vjerovatno pogoršati diplomatski spor između Pekinga i Kanbere, navodi britanska agencija.

Japanski indeks Nikei je ojačao za 0,33% tokom volatilnog trgovačkog dana, dok su akcije na berzama u Kini napredovale za 0,13%, posle objave podataka koji pokazuju da su profiti kineskih industrijskih preduzeća porasli najbržim tempom od početka 2017.

Južnokorejske akcije su takođe registrovale porast za 0,27%.

Na Vol Strutu, indeks akcija na terminskom tržištu S&P 500 e-mini spustio se za 0,09%. Američka finansijska tržišta bila su zatvorena u četvrtak zbog praznika Dan zahvalnosti, a trgovanje će djelimično nastaviti kasnije danas.

Evropski indeks fjučersa Euro Stoks 50 bio je jutros, prije zvaničnog otvaranja berzi, u padu za 0,26%, njemački DAKS fjučersi su oslabili za 0,24, a londonski FTSE fjučersi za 0,22%, što nagovještava mlak početak evropskog trgovanja.

Na valutnim berzama, evro, koji se trgovao za 1,1924 USD na poslednjoj sesiji, danas bilježi neznatno kretanje, jer većina trgovaca valutama iščekuje dodatno ublažavanje monetarne politike Evropske centralne banke sledećeg mjeseca.

Dolarski indeks je pao na najniži nivo prema korpi rivalskih valuta u poslednjih više od dva mjeseca, dodaje Reuters.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.