NavMenu

Montenegro Airlines dobija od slovenačke Vlade više od 45.000 EUR pomoći

Izvor: Mina Petak, 27.11.2020. 10:42
Komentari
Podeli
(Foto: Jelena Đelić)
Avio-kompanije, njih osam koje saobraćaju prema Sloveniji, među kojima je i crnogorski Montenegro Airlines (MA), dobile su od slovenačke Vlade pomoć u ukupnom iznosu od 985.320 EUR.

MA je dobio podršku od 45.450 EUR, pišu Vijesti.

Slovenačko Ministarstvo za ekonomski razvoj i tehnologiju raspisao je prvi tender za pomoć kompanijama koje namjeravaju da u narednoj godini lete dva puta sedmično ka toj državi.

Slovenija nema nacionalnog avio-prevoznika.

- Lufthansa će dobiti 371,04 hiljade EUR, Air France 176,16 hiljada, Turkish Airlines 148,53 hiljade, Air Serbia 98,13 hiljada, Wizz Air 80,34 hiljade, MA 45,45 hiljada, LOT Polish Airlines 43,62 hiljade i Swiss International Air Lines 22,05 hiljada - prenosi portal Ex Yu Aviation (EYA).

Easy Jet je diskvalifikovan bez objašnjenja slovenačkog Ministarstva zašto ta kompanija nije ispunila uslove.

MA je u julu i avgustu od crnogorske Vlade dobio 35 mil EUR, a stopirana je primjena posebnog lex specialisa koji predviđa pomoć u ukupnom iznosu od 155 miliona.

Buduća vlada će odlučivati šta će da radi sa državnim avio-prevoznikom, čiji je opstanak pod znakom pitanja.

Prema prvobitnim tenderskim uslovima slovenačkog resora, trebalo je da prevoznici obavljaju najmanje dva leta sedmično do Slovenije između 30. marta i 30. septembra ove godine da bi imali pravo na pomoć. Potom je Vlada te države promijenila pravila pa se subvencije daju onima koje su u ovoj godini imale letove ili će ih imati u ljeto naredne godine.

Portal EYA navodi da je slovenačka Vlada planirala još dva kruga tendera za subvencije.

Prema prvobitnom vremenskom okviru i zahtjevima, avio-kompanije koje održavaju usluge između 1. oktobra ove godine i 31. maja naredne moraju da se prijave za pomoć do 10. juna sljedeće godine. Prevoznici koji će letjeti ka Sloveniji između 1. juna i 31. decembra naredne godine moraju podnijeti prijave do 11. oktobra sljedeće godine.

- Iako je slovenačka Vlada u početku rekla da je izdvojila još 3,5 mil EUR za one koji lete od oktobra nadalje, ta brojka je sada smanjena na samo milion. Avio-kompanija može da dobije najviše 30 EUR po putniku - navodi EYA.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija

Početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici očekuje se u septembru

Kraj trećeg kvartala, a to je septembar je novi rok za početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Direktor Vodovoda Aleksandar Nišavić kaže da je toku finalizacija glavnog projekta posrtojenja te da očekuju da će do kraja ovog mjeseca biti revidiran. - Nakon što projekat bude revidovan sledeći korak je održavanje javne rasprave i dobijanje dozvole za gradnju od nadležnih institucija. To je nešto što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.