NavMenu

Bitkoin pao na desetodnevni minimum, povukao i druge kriptovalute

Izvor: Tanjug Četvrtak, 26.11.2020. 13:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / MichaelWuensch)Ilustracija
Bitkoin je pao danas na najniži nivo u poslednjih 10 dana, usljed rasprodaje koja se proširila i na druge manje digitalne kovanice.

Vrijednost bitkoina, najveće svjetske kriptovalute, stropoštala se za čak 13%, na 16.317 USD, sa maksimuma od 19.521 USD zabeleženog u srijedu. Prema poslednjim podacima, trenutno se trguje u padu od 8%.

Tokom ove godine, bitkoin je ojačao za oko 150% dostižući nivo koji je neznatno ispod njegovog rekorda svih vremena od 19.666 USD.

Njegov rast su podstakli potražnja za rizičnijom imovinom, ali onom koja se smatra otpornom na inflaciju, kao i očekivanja da će kriptovalute biti široko prihvaćene kao sredstvo plaćanja.

Dvanaestogodišnja istorija bitkoina začinjena je njegovim vrtoglavim usponima i podjednako oštrim padovima.

Aktuelni pad trgovci tumače nastojanjem ulagača da iskoriste rekordnu vrijednost bitkoina i realizuju profite od ulaganja u ovu digitalnu valutu, a kao jedan od uzroka navode i tvit generalnog direktora velike berze kriptovaluta Coinbase koji je izrazio zabrinutost povodom priča o uvođenju stroge regulative u ovoj ovlasti, koja podrazumijeva i kaznene odredbe.

Bitkoin je za sobom povukao danas i manje kriptovalute, pri čemu je drugi po veličini etereum pao za oko 13%, dok se treći najveći svjetski digitalni novčić XRP survao za više od 20%. Obje ove kovanice, koje imaju tendenciju da se kreću u tandemu sa bitkoinom, dostigle su višegodišnje maksimume početkom ove nedelje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.04.2024.  |  Agro, Građevina

Raspisan konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica u Podgorici

Služba Glavnog gradskog arhitekte objavila je konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica, koji je rezultat potrebe da se kroz inovativna pejzažno-arhitektonska rješenja dobije vizija transformacije neiskorišćenog prostora u novu park šumu. Kako navode, Lješkopoljska Gorica biće važan dio zelene infrastrukture Glavnog grada, koja predstavlja osnov za adaptaciju na klimatske promjene, uspostavljanje ekološke

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.