NavMenu

Trgovci ignorišu rast zaliha nafte, cijene lete uvis

Izvor: Tanjug Srijeda, 25.11.2020. 14:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Christian Lagerek/shutterstock.com)Ilustracija
Cijene nafte bilježe četvrti uzastopni dan rasta, jer su trgovci odlučili da ignorišu podatke iz naftne industrije koji pokazuju da su američke zalihe povećane više nego što se očekivalo, nastavljajući tako oporavak vođen nadom da će vakcina protiv Kovida-19 podstaći tražnju za gorivom.

Međunarodna referenca na tržištu energenata, nafta Brent ojačala je danas prepodne za 53 centa ili 1,1%, na 48,39 USD za barel, nakon što je na prethonoj trgovinskoj sesiji zabilježila rast cijene od skoro 4%, izvještava Reuters.

Američka "laka" nafta WTI porasla je za 38 centi ili 0,8%, na 45,29 USD, posle jučerašnjeg skoka od preko 4%.

Pored optimizma tržišnih aktera u vezi sa razvojem vakcine protiv korone i slabljenje dolara je dalo podršku cijenama sirove nafte, jer pad američke valute čini naftu jeftinijom za kupce.

Trgovci su, kako se čini, odlučili da skrajnu jučerašnje najnove podatke Američkog naftnog instituta (API) prema kojima su zalihe "crnog zlata" u SAD porasle za 3,8 miliona barela na oko 490 miliona barela u sedmici završenoj 20. novembra.

Zvanični podaci američke vlade o zalihama biće objavljeni kasnije danas.

Analitičari procjenjuju da će članice Organizacije zemalja izvoznica nafte i saveznici, uključujući Rusiju, nastaviti sa smanjenjem proizvodnje u 2021., pošto predviđaju da vakcina neće biti spremna za masovnu upotrebu u narednih nekoliko mjeseci, što znači da će ograničenja putovanja, faktor od velikog uticaja na tražnju, ostati i dalje na snazi.

Tehnički komitet grupe OPEK+ treba da održi sastanak 30. novembra. Prema poslednjim raspoloživim informacijama, proizvođači iz sastava OPEK+ trebalo bi da nastave sa ograničenjem proizvodnje i iduće godine, ali uz blago povećanje pumpanja od januara za oko dva miliona barela dnevno, što je oko 2% svjetske tražnje prije pandemije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.