NavMenu

Kreće privatizacija šest velikih državnih firmi u Srbiji - 6.000 radnika čeka novog vlasnika

Izvor: Beta Ponedjeljak, 23.11.2020. 19:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: sabthai/shutterstock.com)Ilustracija
Na spisku za postupak privatizacije državnih preduzeća u Srbiji uskoro bi, osim Petrohemije, moglo da se nađe još pet kompanija, Simpo, Jumko, Lasta, Trajal i MSK iz Kikinde, što znači da bi narednih mjeseci blizu 6.000 zaposlenih u ovim preduzećima, moglo da dobije novog vlasnika, prenio je Blic.

U tim preduzećima su aktivnosti oko ovog postupka najviše odmakle, pa bi za neke od njih do kraja godine ili početkom naredne, mogao da se pokrene postupak promjene vlasnika.

Kako je navedeno, država će pokušati da proda neku od 78 firmi, koje su od blizu 600 još ostale pod njenom ingerencijom. Za neke od njih biće raspisani javni pozivi, dok će se za neke tražiti strateški partner.

Prema sagledavanju Ministarstva privrede, pored ovih šest preduzeća, u proces privatizacije bi moglo da ide još oko 30 firmi, dok će će se za preostalih 40, najvjerovatnije kupac tražiti iz stečaja, naveo je Blic.

U ovim firmama smatraju da je njihova prodaja neminovnost, ali podsjećaju, kako je prenio Blic, da bi tokom te transakcije osim o cijeni moralo da se vodi računa i o sudbini zaposlenih što je tim u Ministarstvu privrede do sada i uvažavao.

Zaposleni u ovim kompanijama zato se nadaju da će ta logika biti primijenjena i sada jer je riječ o velikim sistemima koji imaju ukupno blizu 6000 radnika. Naime, u Petrohemiji je zaposleno 1.320 ljudi, Simpu 1.418, Jumku 2.040, Lasti 1.995, Trajalu 1.108 a u MSK 538 radnika.

List je prenio da cijena neće biti jedini parametar za donošenje odluke o prodaji, te da će biti potrebno da se definiše i status velikog broja zaposlenih i vrijednost investicija koje bi kupci ponudili, jer ove firme imaju programe proizvodnje potrebne za neke druge industrije.

Kako je naveo izvor Blica iz Vlade Srbije, i za Simpo, Jumko, Lastu, Trajal i MSK takođe postoji interesovanje.

Podsjeća se da većina njih posluje po unaprijed pripremljenom planu reorganizacije i izmiruju svoje obaveze prema ovom dokumentu iako su gubitaši, ali nakon objavljivanja javnog poziva, vidjeće se ko je primamljiv za kupce, a ko nije.

Državi je važno da se bar u ovim velikim sistemima proces okonča na čemu insistira i MMF, posebno kada je riječ o Lasti i MSK, rekao je izvor Blica.

I profesor Ljubomir Madžar smatra da je vrijeme da se sudbina ovih preduzeća riješi.

Kako dodaje, ne bi strepeo da bi brzina privatizacije nepovoljno uticala na cijenu, jer ona, kako kaže, ne treba da bude opredjeljujuća za prodaju zato što su većina njih gubitaši i nemaju vrijednost pa se ništa ne bi izgubilo.

- Primjer je prodaja RTB Bor Kinezima, koja je bila veliko olakšanje za državu. Takvo olakšanje bi se kvalitativno postiglo i kada bi se ove kompanije prodale, jer nije isključeno da postoje neki privatnici koji bi od tih gubitaša znali da naprave rentabilne firme - rekao je Madžar.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Ellena group želi oporavak Boke i otvaranje hotela Plaža

Kompanija Ellena group iz Herceg Novog, koja je početkom aprila postala vlasnik 33% akcija u Vektra Boki, uputila je zahtjev stečajnom sudiji u Vektri Montenego (koja ima 59% akcija u Vektra Boki) Draganu Vukčeviću i stečajnom upravniku Radojici Grbi za sazivanje vanredne Skupštine akcionara "Vektra Boke". To je "Vijestima" kazao vlasnik Ellena group Danilo Matijašević. Teme vanredne Skupštine akcionara bile bi imenovanje novog upravnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.